Een 104-jarige in Harderwijk

Mevrouw Adriana Sandrina (Jane) van der Kooi-Gulden, bewoonster van Woonzorgcentrum Weideheem in Harderwijk, heeft op zaterdag 6 juni de leeftijd van 104 jaar bereikt.

Ze werd geboren op een nog altijd bestaande boerderij in Andel in het Land van Heusden en Altena en woonde later met haar ouders en een oudere zuster in Gorinchem. In 1938 trouwde ze in Sleeuwijk (Noord-Brabant) met Sjouke Klaas van der Kooi, met wie ze zich in 1941 in Arkel vestigde, waar hij bedrijfsleider was geworden van de “N. V. Betondak”. Het echtpaar kreeg zes kinderen, vier dochters en twee zoons, die evenals hun partners allen nog in leven zijn. Er zijn zestien kleinkinderen en 31 achterkleinkinderen.

Begin 1969, enkele maanden voor het overlijden van haar echtgenoot, verhuisde mevrouw Van der Kooi van Arkel naar Sleeuwijk, waar ze bleef wonen tot 1984. Ze ging vervolgens wonen in Ermelo, midden in het land. Dat vond ze praktisch. Zo was ze voor al haar kinderen bereikbaar. Januari 2013 verhuisde ze, 101 jaar oud, naar ‘Weideheem’, waar zij uitstekend wordt verzorgd en tot haar grote tevredenheid woont.

Het lopen lukt niet meer en haar energie is beperkt. Maar ze is nog wel op de hoogte van het nieuws en alle ontwikkelingen in haar grote familie. Onlangs deed ze mee aan een onderzoek van het VUmc Alzheimercentrum onder 100 plussers, die niet dement zijn. Het onderzoek is er op gericht hoe dementie mogelijk door levensstijl of medicatie kan worden voorkomen. Ze vond het fijn hieraan een bijdrage te hebben kunnen leveren.
mevrouw van der kooi - gulden 104 jaar harderwijk