Echtpaar R. ter Maat en H.M. ter Maat-Giesen 60 jaar getrouwd

Loco-burgemeester Gert Jan van Noort heeft het bruidspaar op 12 augustus om 14.30 uur een felicitatiebezoek.

Bruidspaar Termaat en Giesen 60 jaar getrouwd Harderwijk

Levensloop 60-jarig bruidspaar Ter Maat & Giessen, 12 augustus 2019

Mevrouw Ter Maat heeft alleen de Basisschool gevolgd en is geboren en woonde in Gaanderen. Haar vader was arbeider in een fabriek. Zij heeft na de Basisschool nog twee jaar halve dagen een cursus naaien ed gevolgd in een zaaltje in Gaanderen . De cursus werd gegeven door nonnen. Ze heeft daar een heel mooi afstudeerwerkstuk van en laat dat graag vol trots zien. Ze daarvoor toen examen in Utrecht moeten doen.

Meneer Ter Maat is geboren tussen Ulft en Etten op een boerderij. Hij moest in Ulft naar school en moest daar lopend naar toe. Eerst de basisschool en vervolgens de LTS. Hij is op zijn 12e jaar bij zijn tante en haar man in Amsterdam gaan wonen omdat het thuis niet goed ging tussen zijn vader en alle kinderen. Hij is daar naar school gegaan en heeft daar veel kattenkwaad uitgevreten. Toen hij de dienstplicht moest vervullen moest hij weer naar huis.

Beide hebben als kind de oorlog mee gemaakt. Ze hebben elkaar ontmoet op een dansavond in Gaanderen bij danszaal Waarbroek.
Meneer Ter Maat was als soldaat mee met een vriend uit Gaanderen (ook soldaat), die mevrouw Ter Maat weer kende. Hij heeft 2 keer met haar gedanst.

Mevrouw Ter Maat maakte een afspraak om de dag erna weer te komen dansen, maar dan in Doetinchem bij zaal Wildenbeest.
Haar vriendin Ali uit Arnhem zou ook in Doetinchem komen. Haar vriendin had haar overgehaald dat ze niet met meneer Ter Maat naar het dansen moest gaan. Zij heeft zich over laten halen en liet haar vriendin toen tegen hem vertellen dat zij niet kon. Zelf ging ze wel dansen in zaal Wildebeest en haar vriendin kwam daarna ook binnen.

Meneer Ter Maat ging toch bij de zaal Wildenbeest naar binnen en sprak daar met de broer van haar (Jan), die ook het soldatenuniform aan had. Ze moesten immers allemaal die zondag avond weer op tijd op de kazerne zijn en uiteraard moest dat toen in uniform. Meneer Ter Maat zei dat hij een afspraak had met Riet ter Maat maar dat ze niet kon. De broer wees vervolgens naar haar en zei moet je daar eens kijken. Meneer Ter Maat was boos en wilde niet meer naar haar toe. De broer van mevrouw Ter Maat heeft toch aangedrongen dat hij naar haar zou gaan. Later is hij toch naar haar toe gegaan en hebben ze nog gedanst. Ze heeft hem vervolgens naar de trein gebracht. Hierna was het aan tussen die twee.

Mevrouw Ter Maat was katholiek en meneer had geen geloof. Zijn ouders waren protestant. Dat was een probleem. Samen zijn ze naar de paters in de Slangenburg gegaan. De pater vertelde hem dat hij zelf moest weten wat hij geloofde maar dat als hij kinderen zou krijgen deze hoe dan ook gepest zouden worden. Of ze nu naar en katholieke of protestante school zouden. Daarom heeft  hij besloten wel inzicht in het katholieke geloof te willen krijgen. Hij heeft in het klooster lessen gekregen en daardoor inzicht en het katholieke geloof aangenomen.

Later zijn ze getrouwd omdat zij al 3 maanden zwanger was. Hij had gezegd dat hij hoe dan ook voor het kind zou zorgen maar graag wilde trouwen. Dat hebben ze dus gedaan. Het enige wat hij van zijn ouders mee kreeg was geld voor de ringen, namelijk 46 gulden. Geen kleren en niks anders. Hij moest in die tijd al zijn verdiende geld thuis afgeven.

Ze zijn getrouwd in het Onland in Gaanderen. Zij waren toen het eerste bruidspaar daar. Er hangt daar nu nog een foto van hen. Ook is er een boek over het Onland verschenen en volgens mij staat daar ook hun foto in. Ze zijn gaan wonen in een kleine woning boven een winkel. Ze hadden daar in het begin zelfs nog een automaat waar geld in moest voor stroom.

Alle kinderen, Rob, Ronald en René zijn geboren met de huisarts erbij. Dat koste per kind toen 400 gulden. Bij de derde (René) hoefde ze geen 400 gulden te betalen want de dokter vond het al een hele prestatie dat ze drie kinderen hadden en dat was duur genoeg. Twee maanden na de geboorte van René zijn ze verhuist naar de Tarwestraat in Ulft.

Toen ze 12,5 jaar getrouwd waren hebben ze het met de kinderen in het Onland gevierd en bij 30 jaar getrouwd waren zijn ze nog naar het Onland toe gegaan. In het leger heeft meneer de Waalbrug tussen Nijmegen en Arnhem op scherp gezet. Hij heeft een geheime locatie moeten bewaken. Het aan de stok gehad met zijn meerderen. Hij is al vroeg voor werken afgekeurd. Dat wilde hij niet. Hij heeft van alles gedaan. Ze hebben een klein confectiebedrijfje gehad in de schuur achter het huis. Hij is o.a. automonteur, coupeuse, landmeter museum suppoost en drukker bij een werkvoorzieningsschap.

Mevrouw heeft bij een groot confectiebedrijf gewerkt en later toen de kinderen geboren waren voor de kinderen gezorgd. Ze gingen altijd op vakantie in Oostenrijk. Later zijn ze samen nog wel een naar Oostenrijk geweest. Mevrouw is ook nog vaak mee op vakantie geweest varen met Rene en Sabina en de kinderen. Hij is 1 keer mee geweest maar vond het maar niks.

Carnaval en kermis was altijd feest in de achterhoek Ze zijn ook wel vaker mee geweest naar de plaatselijke discotheek de Joy.
Rob is op jonge leeftijd blind geworden. Op advies van de huisarts geopereerd in Zeeland en toen kon hij weer goed zien. Nu is Rob weer zo goed als blind, slecht horen en kan moeilijk lopen. Rob woont in Leeuwarden. Ronald de middelste zoon woont Silvolde. 

René is na school als beroeps onderofficier het leger in gegaan. Doordat hij in Harderwijk geplaatst werd is hij in Harderwijk gaan wonen. In het leger is hij officier geworden en na 19,5 jaar het leger uit gegaan. Hij is toen docent op het VMBO in Harderwijk geworden en vervolgens is hij nu Docent ICT op Landstede in Harderwijk. Omdat René in Harderwijk woont en de enige is welke zo nog kan ondersteunen heeft René geregeld dat ze in de Bogen in Harderwijk konden komen wonen.