Echtpaar P. de Vente en E. de Vente-Petersen vieren hun 60-jarig huwelijksjubileum

Locoburgemeester Gert Jan van Noort bracht het bruidspaar op woensdag 27 juli om 10.30 uur een felicitatiebezoek.

Levensloop bruidspaar de Vente-Petersen 

Bets, geboren op 15 april 1936, aan de Havendam in Harderwijk Piet, geboren op 14 juli 1933, in de Doelenstraat, “achter de muur” in Harderwijk.

Toen Bets nog heel jong was (3 jaar) overleed haar moeder, waardoor ze met haar vader en twee zussen bij Tante Trui introk, want er moest de hele week wel gevist worden door haar vader, samen met haar oom op de Zuiderzee. 

Piet heeft tot hij het huis uit ging in de Doelenstraat gewoond. Een gezin met 7 kinderen in zo’n klein huisje. Piet en Bets hebben al vroeg verkering gekregen, Bets was 14 en Piet 17 jaar oud…. 

Nadat ze getrouwd waren hebben ze nog twee jaar bij de familie de Vente ingewoond, waar de oudste zoon Otto werd geboren. Daarna vertrokken ze naar een Duplex-woning in de Bernardlaan. Daar hebben ze niet zo lang gewoond, omdat ze een nieuwbouwhuis aan de Beetsstraat konden huren. Daar werden de twee andere kinderen geboren, Dick en Wilma. Na enkele verdrietige gebeurtenissen was het gezin nu compleet. Na 45 jaar Beetsstraat werd het in 2008 tijd voor een woning die iets gemakkelijker was, zodat de huidige seniorenwoning aan de Ir. Leemansstraat werd betrokken. Deze woning is gelukkig regelmatig een beetje krap, als de kinderen, kleinkinderen én achterkleinkinderen op bezoek komen. Al gauw een groep van bijna 20 personen. De trotse opa en oma kun je geen groter plezier doen! 

Piet is een man met een gevarieerde carrière, die al op 14-jarige leeftijd begon. 3 jaar groenteboer, één jaar de Enka-fabriek, en dan (met 18 jaar oud) de Zuiderzeewerken, waarvan hij het derde jaar in Zeeland doorbracht na de watersnoodramp van 1953. Na 1 week asbestfabriek, 2 weken spoorwegen, 7 jaar kofferfabriek en 2 jaar vleesfabriek vond Piet het beroep dat hij verreweg het langst, tot aan de VUT-leeftijd, uitoefende: huisschilder. En nog steeds geeft hij met plezier zijn schuurtje (en eventueel ook die van anderen) een likje verf! 

Bets was, zoals dat ging in die tijd, vanaf het begin van hun huwelijk huisvrouw. Nee, zeg maar gerust Gezinsmanager! Bij haar was alles in goede handen, ze stond altijd klaar voor de kinderen, en ving ze ’s middags na school op met een kopje thee met een koekje. De tijd die overbleef werd vooral besteed aan het zelf naaien van kleren, gordijnen, enzovoort. Menig tijdschrift om zelf kleding te maken is door haar versleten. 

Inmiddels begint de leeftijd haar tol te eisen. Hoewel Piet nog gezond van lijf en leden is, heeft Bets ondertussen behoorlijk last van vergeetachtigheid. Maar gelukkig zijn ze nog samen, en hopen ze dat nog heel lang zo te houden.