Echtpaar Klaas en Henny Van Zalk - Van de Rozenberg 65 jaar getrouwd

Maandag 1 mei vierden Klaas en Henny van Zalk hun 65-jarig huwelijksjubileum. Burgemeester Van Schaik bracht het echtpaar op dinsdag 2 mei een felicitatiebezoek.

Levensloop 65-jarig huwelijk Henny en Klaas Van Zalk-Van de Rozenberg

Henny is de tweede dochter uit een gezin van vier, afkomstig uit een boerengezin in Oldebroek. Er werd van haar verwacht dat ze na de basisschool een bijdrage kon leveren aan het karige gezinsinkomen in de naoorlogse jaren. Dat was dus ook haar beroepsopleiding waar ze zich dapper doorheen sloeg.

Klaas ging na de basisschool naar de lagere landbouwschool, hij was de jongste van zes ook uit een boerengezin in Oldebroek en van hem werd verwacht dat hij het boerderijtje ging overnemen van zijn ouders die al op leeftijd waren toen Klaas en Henny op 1 mei 1958 gingen trouwen. Na de geboorte van hun eerste kindje Alie, maart 1959, gingen ze zich meer bezinnen op de toekomst. De vraag was: “Kunnen we een redelijk bestaan opbouwen met een klein gemengd bedrijfje op de Veluwe?” De meest voor de hand liggende mogelijkheid was een mestkalverenbedrijf of iets in die richting.

Na lang wikken en wegen besloten ze daar niet voor te kiezen. Ze besloten een poging te wagen om in de net drooggevallen nieuwe polder Oostelijk Flevoland een bestaan op te bouwen. Die beslissing werd hen niet helemaal in dank afgenomen wat begrijpelijk was maar het leek hen de best mogelijke toekomst. In februari 1960 gingen ze, inmiddels met Marjo hun tweede dochter, in een woonwagen wonen in Roggebotsluis. Ze hadden daar een mooie tijd met lotgenoten die maar één ding wilden: een mooie samenleving opbouwen!

Twee jaar later kregen ze een huis toegewezen in Dronten. In 1963 was de winter streng. De barre Elfstedentocht licht nog steeds vers in het geheugen want toen werd ook hun derde kindje Ina geboren. Intussen gingen ze samen meehelpen aan de opbouw van Dronten: Henny in de kerk als voorzitter van de vrouwenvereniging, Klaas als medeoprichter van Fanfare Eendracht die ze pas nog zagen marcheren door Dronten! Al doende ontdekten ze telkens weer nieuwe mogelijkheden: Klaas ging aan de studie in Zwolle aan het conservatorium om onderwijsakte Trompet, Algemene Muzikale Vorming en Harmonie/Fanfare dirigent te behalen; bij elkaar ongeveer 9 jaar. In die periode bracht Henny na drie dochters nog een zoon ter wereld: Reinder.

Na de opleiding in Zwolle kon Klaas in Harderwijk beginnen als docent Trompet aan de Streekmuziekschool NW Veluwe waar hij werkte tot aan zijn pensioen in 1994. Het lijkt er nu op dat het één en al succes was maar de werkelijkheid was soms wel eens weerbarstig. Voor Klaas en Henny blijft één ding duidelijk: blijf wakker en zie wat er wèl mogelijk is en staar je niet blind op onmogelijkheden! Als ze nu ’s avonds bij de warme kachel terug kijken overheerst een gevoel van dankbaarheid en geluk met hun kinderen en klein- en achterkleinkinderen en alle lieve mensen om hen heen!

Echtpaar van Zalk Harderwijk 65 jaar getrouwd