Echtpaar Joop Kooiman en Aafke Kooiman-Ritsema 60 jaar getrouwd

Woensdag 2 augustus vierde het echtpaar Kooiman - Ritsema hun 60-jarig huwelijksjubileum. Burgemeester Van Schaik bracht het echtpaar op maandag 7 augustus een felicitatiebezoek.

Levensloop Joop en Aafke Kooiman

In 1962 leerden ze elkaar kennen tijdens een zeilvakantie in Friesland. Aafke woonde en werkte in Zwolle. Joop werkte bij de Koninklijke Landmacht (KL) in Ermelo en was daar ook gelegerd.

Op 2 augustus 1963 trouwden ze in Emmeloord in een barak die dienst deed als gemeentehuis omdat het latere gemeentehuis nog gebouwd moest worden. Zo nieuw was toen de Noordoost Polder (NOP). In Tollebeek, waar Aafke’s ouders woonden, werd het huwelijk in de NH kerk bevestigd. Ze waren het eerste echtpaar in die pas afgebouwde kerk.

In 1965 betrokken ze een nieuwgebouwd huis in Assen. Daar werden hun twee kinderen in 1965 en 1967 geboren. In 1976 werd Joop in Harderwijk geplaatst. Het gezin ging in de binnenstad (Smeepoortstraat) wonen. Met allemaal hardwerkende middenstanders om hen heen. Omdat de kinderen uit huis gingen werd dat huis uiteindelijk te groot. Na 27 gezellige jaren verhuisden ze naar hun huidige adres. Waar het niet minder gezellig was met nieuwe buren.

Joop is in die tussentijd door de KL tweemaal in Suriname geplaatst geweest: in 1963/64 nog zonder kinderen en in 1980/81 met het hele gezin. Dat waren avontuurlijke jaren.

Geleidelijk aan deden Joop en Aafke in Harderwijk steeds meer vrijwilligerswerk. Aafke had als boerendochter van huis uit ‘groene’ vingers meegekregen. Daardoor kwam ze al gauw in de Hortustuin in de binnenstad terecht als vrijwilligster van Groei en Bloei. En door de afdeling Harderwijk van de landelijke Vereniging van Huisvrouwen werd haar gevraagd om het plaatselijke bestuur bij te staan. In het Stadstheater maakte ze enkele jaren deel uit van het team van vrijwillige gastvrouwen.

Joop heeft jarenlang bestuurs- en vrijwilligerswerk gedaan voor het Cultureel Centrum, - voor het Stadsmuseum, - voor het Stadsarchief en voor de Historische vereniging ‘Herderewich’.

Tot hun verrassing zijn zowel Aafke als Joop gedecoreerd met de Erespeld van de Gemeente Harderwijk. Daar zijn ze samen nog steeds trots op.

Met belangstelling keke ze uit naar het bezoek van burgemeester van Schaik. Ze voelden het als een eerbetoon dat de burgemeester zelf op felicitatiebezoek kwam. Waar zijn die 60 jaar gebleven?

Echtpaar Kooiman 60 jaar getrouwd Harderwijk