Echtpaar Enkelaar - Van Blitterswijk vieren hun 60-jarig huwelijksjubileum

Burgemeester Harm-Jan van Schaik bracht het bruidspaar op maandag 23 november om 16.00 uur een felicitatiebezoek 

Levensloop van De heer M. Enkelaar (Michiel) en Mevrouw N. Enkelaar van Blitterswijk)

Dhr. Enkelaar is geboren op 18 december 1929 en mevrouw Enkelaar van Blitterswijk op 14 september 1930.

Dhr. Enkelaar is opgegroeid in Hasselt (Ov) als zoon van Predikant in de Herv. Gemeente van Hasselt. De familie van zijn moeders kant (fam. Beun) kwam oorspronkelijk uit Zeeuws Vlaanderen (Oostburg, St. Kruis). Als kind was dhr. Enkelaar astma patiënt maar genezen dankzij sterk geneesmiddel dat inmiddels verboden is.

Echtpaar Enkelaar 60 jaar getrouwd Harderwijk
Mevrouw Enkelaar was woonachtig in Lisse en komt uit een groot gezin met veel broers (Arie, Jan, Wim e.a.) en zussen. In de oorlogsperiode dhr. Enkelaar het Chr. Liceum te Zwolle tot aan het laatste oorlogsjaar waarbij de school werd gevorderd door Duitse leger. 

Mevrouw volgde de Ned. Herv. Lagere school in Lisse totdat de school werd bezet door Duitse leger, het onderwijs werd voortgezet in Bollenschuur. Gedurende de hongerwinter (1944-1945) is zij ondergebracht in verpleegtehuis in Meppel onder de zorg van directrice mevr. Sedree.

In militaire dienst bij de Marine, volgt aanvankelijk gevechtsopleiding voor Ned. Indië maar nadat in 1949 hier de onafhankelijkheid wordt ondertekend vervult hij bij de marine een functie bij de apotheek zonder ooit naar Ned. Indië te zijn vertrokken. Na militaire dienstplicht is dhr. Enkelaar verhuist naar Utrecht en gaan werken als stagiaire bij apotheek Wouterse en Strooink. Daar ontmoette hij Nel van Blitterswijk regelmatig op de fiets in de omgeving van het Diaconessenhuis te Utrecht waar ook de genoemde apotheek dichtbij was gelegen. Zij trouwden op 23 november 1955 op het stadhuis te Utrecht.

In 1955 verhuisden zij naar Vianen in het woonhuis op adres Molenstraat 3 en werden winkelier van de aangrenzende drogisterij. Op 11-01-1957 werd dochter Henriette geboren en op 16-06-1961 zoon Arti. Tot 1988 was Michiel drogist waarna hij nog enige tijd de specifieke pillenproductie voortzette. Uiteindelijk ging Michel rond 1995 met pensioen.

Samen genoten zij van af 1960 tot 1993 vele zomer / kampeervakanties in Frankrijk Normandië (Hulgate), Zwitserland (Locarno), Frankrijk Charante Maritime (Phare de la Coubre), Frankrijk (Fregu) en andere. Later gingen zij met busreizen vaak naar noord Spanje.

Nadat zij aanvankelijk de zomermaanden regelmatig in een stacaravan, die zij in Ermelo in 1993 kochten, bewoonden kochten zij in 1999 het huidige appartement op het Oranje Nassaupark in Harderwijk mede omdat zij zich in deze omgeving thuis waren gaan voelen. De stacaravan werd enige jaren na de verhuizing in 2000 opgedoekt. Michiel had zich in Harderwijk aangemeld als enthousiast vrijwilliger bij de Harderwijkse Molen Stichting.

Tot dit jaar was hij aldaar deskundige gids op de molen maar heeft deze functie thans beëindigd vanwege de zorg voor Nel. Wel onderhouden zij nog veel contacten met de actieve leden van de Molenstichting.