Echtpaar A. Schotanus en M. Schotanus-Porsius vieren hun 65-jarig huwelijksjubileum

Locoburgemeester Pieter Teeninga bracht het bruidspaar op maandag 27 juli om 15.00 uur een bezoek. 

Het Harderwijkse echtpaar Auke Schotanus en Maritje Schotanus – Porsius was op zondag 26 juli vijfenzestig jaar getrouwd. 


Het gezin Schotanus “emigreerde” in 1925 van Friesland naar Waterland en vestigde zich in Zuiderwoude (gemeente Broek in Waterland) waar Auke Schotanus (90) is geboren. Zijn jeugd bracht hij door op de boerderij in Schellingwoude onder de rook van Amsterdam. Zijn echtgenote Maritje Schotanus – Porsius (85) is geboren en getogen in het nabij gelegen vissersdorp Durgerdam.

De tweede wereldoorlog was geen prettige tijd voor beide tieners, maar zij realiseerden zich dat de situatie vlakbij in Amsterdam nog veel rnstiger was. Auke was als lid van de KP Waterland betrokken bij het vervoer van door de Engelsen gedropte wapens en de verdeling daarvan over de knokploegen. Ook maakte hij deel uit van een groep verzetsstrijders die de wacht hield bij de Waterlandse Zeedijk tussen Schellingwoude en Durgerdam die door de Duitsers was ondermijnd. Ze waren zwaar bewapend en hadden de taak om de Duitsers eventueel met geweld tegen te houden, mochten ze proberen de dijk op te blazen.

Direct na de oorlog kwam Auke in dienst van de gemeente politie Amsterdam. Ondanks dat werd hij in februari 1947 als dienstplichtig militair naar Indië gezonden ter aanvulling van de 7 December Divisie. Van het 4-8 R.I. (vierde Bataljon achtste Regiment Infanterie) maakte ook de Harderwijker Piet Dijkstra deel uit. Pas in oktober 1949 keerde hij terug in Nederland naar zijn verloofde Maritje die hem al die jaren sterk heeft gemist.

Zij trouwden in 1950 in Nieuwendam (Amsterdam-Noord) en daar hebben ze de eerste vijf jaren van hun huwelijk gewoond. Het gezin woonde vanaf 1955 in Ransdorp, in het landelijk gedeelte van Amsterdam-Noord en kreeg drie zonen. De oudste twee zonen wonen nog steeds in Noord-Holland en de jongste zoon is getrouwd met een Amerikaanse en woont al meer dan vijftien jaar in Amerika. Inmiddels zijn er vier
kleinkinderen en acht achterkleinkinderen.

Maritje zorgde voor het gezin en het huishouden zoals in die tijd gebruikelijk was. Haar hobby’s waren het maken van kleding en zingen in het koor Sursum Corda.

Tot de pensionering in 1985 werkte Auke bij de gemeentepolitie Amsterdam. Het bekende of beruchte bureau Warmoesstraat was lange tijd zijn standplaats. In zijn vrije tijd was hij enige tijd lid van de kerkenraad van de Ned. Hervormde Kerk in Ransdorp en bestuurslid en voorzitter van een seniorencomplex in Purmerend. Ook is hij enige tijd bestuurslid van de genealogische Schotanusstichting geweest.

Het echtpaar wilde na de pensionering weg uit de drukke Randstad en koos voor een seniorenwoning in de wijk Frankrijk in Harderwijk waar ze nu al zo’n 30 jaar naar tevredenheid wonen. Ze genieten veel van de natuur op de Veluwe en de ruimte en rust in de polders. De echtelieden wonen nog zelfstandig maar voelen wel dat ouderdom met gebreken komt. Maar met wat huishoudelijke hulp lukt het nog net. Auke rijdt nog steeds auto maar niet meer naar Noord-Holland. Die rit is te druk en te vermoeiend. Maar in augustus gaan ze nog een keer naar Noord-
Holland om het jubileumfeest te vieren met een brunch met de kinderen, klein- en achterkleinkinderen. De jongste zoon komt daarvoor over uit Amerika.

Namens het gemeentebestuur feliciteerde loco-burgemeester P. Teeninga het briljanten echtpaar in hun woning aan de Walsekamp in Harderwijk.

bruidspaar schotanus 65 jaar getrouwd harderwijk