Duurzaamheidscentrum en dashboard helpen inwoners met duurzame initiatieven in Harderwijk

Door Harry Schipper – Met een (regionaal) duurzaamheidscentrum en een website met een dashboard wil de gemeente Harderwijk iedereen laten zien hoe het staat met alle initiatieven die gemeente, particulieren en bedrijven in Harderwijk ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid.

Zo wil de gemeente de vaart van allerlei duurzaamheidsinitiatieven erin houden en inwoners stimuleren om ook met ideeën te komen of ergens bij aan te haken

Biodiversiteit, klimaatadaptie, energietransitie en circulaire economie zijn de vier pijlers van de duurzaamheidsvisie die de gemeenteraad afgelopen zomer heeft vastgesteld. Deze week stelden B en W de daarbij behorende Uitvoeringsagenda Duurzaamheid vast. Zo willen ze onderstrepen dat er in Harderwijk op het gebied van duurzaamheid flink wordt doorgepakt. In de agenda staan al meer dan zeventig projecten die in Harderwijk lopen of binnenkort van start gaan. 

Voor het duurzaamheidscentrum heeft de gemeente al een locatie op het oog, namelijk de Mess op Kranenburg Noord, waar ook het asielzoekerscentrum is gevestigd. Dat vertelde een enthousiaste duurzaamheidswethouder Bert van Bijsteren bij de presentatie van de Uitvoeringsagenda Duurzaamheid. Bij het opstellen daarvan hebben alle beleidsadviseurs van de gemeente geïnventariseerd wat er aan projecten lopen en welke er op stapel staan.

Volgens projectleider Henk Mirck loopt Harderwijk daarmee ‘redelijk vooraan’ in de rij van Nederlandse gemeenten die ook duurzamer willen werken en zijn. “En die zeventig projecten zijn niet eens een uitputtende opsomming van wat we in Harderwijk al doen op het gebied van duurzaamheid”, stelt Mirck. “Zo staat onkruidbestrijding er niet eens bij, omdat we dat hier al jarenlang op een duurzame manier doen”.
Met het in gebruik nemen van een duurzaamheidscentrum wil de gemeente inwoners en ondernemers, ook uit andere gemeenten, helpen en ondersteunen als ze met goeie ideeën komen om dingen voortaan duurzamer te bewerkstelligen. Er is nu al een energieloket, waar Veluwe Duurzaam inwoners en bedrijven behulpzaam is met duurzaamheidsvraagstukken en subsidieaanvragen.