Drive intocht voor Sinterklaas en (roet)pieten in Harderwijk

Door Harry Schipper – Sinterklaas en zijn pieten komen zaterdag 14 november tóch naar Harderwijk. Maar, zoals alles anders gaat in coronatijd, wel even anders. Totaal anders zelfs…
 

In plaats van een ontvangst bij de haven en een rijtoer door Harderwijk, krijgt de Sint en zijn gevolg - voortaan zonder zwarte pieten, maar met roetpieten - een ‘drive intocht’, waarbij de kinderen met hun ouders in hun auto voorbijrijden aan de goedheiligman.

Dat is de uitkomst van gesprekken die de gemeente onder aangevoerd door burgemeester Harm Jan van Schaik heeft gevoerd met de scholen, de organisatie van het Pietenhuis en de Stichting Vrienden van Sinterklaas.

De Harderwijkse gemeenteraad stemde donderdagavond unaniem in met dit op het allerlaatste moment aan de raadsagenda toegevoegde voorstel van B en W en stelde daarvoor 15.000 euro beschikbaar.

De drive intocht vindt plaats op één van de grote parkeerplaatsen in Harderwijk. Het is nog niet bekend welke parkeerplaats dat wordt, maar vermoedelijk valt de keus op de parkeerplaats aan de Burgemeester de Meesterstraat, nabij molen De Hoop. Daar zal Sinterklaas gezeten zijn op zijn troon. De kinderen die hem – héél even - willen zien, mogen daar dan in auto’s langzaam langsrijden.

Voor deze oplossing is gekozen nadat het comité van de Stichting Vrienden van Sinterklaas, dat al sinds jaar en dag de intocht van Sinterklaas organiseert, had aangegeven dat dit jaar niet te willen doen, althans niet zonder hulp van andere organisaties. Officieel vormden de bijzondere omstandigheden door corona de reden hiervoor. Eerder was al duidelijk geworden dat de organisatoren aanvankelijk moeite hadden met de snelheid waarmee de Harderwijkse gemeenteraad afgelopen zomer had besloten dat al met ingang van dit jaar voortaan zwarte pieten niet meer welkom waren in Harderwijk. De raad wilde geen pieten meer met stereotype en discriminerende kenmerken, omdat er ook kinderen zijn die zich daardoor tijdens sinterklaasvieringen gekwetst of buitengesloten voelden.

De burgemeester nam in gesprekken met hen en ook de onderwijskoepel de taak op zich om met een gedragen oplossing te komen. Die is er nu. “Juist in deze tijd is het vieren van dit kinderfeest misschien wel belangrijker dan anders”, stelt Van Schaik in het voorstel dat hij donderdagavond aan de raad voorlegde.

Omdat er nog maar een paar weken te gaan zijn, voordat Sinterklaas voet zet op Nederlandse en Harderwijkse bodem, én vanwege de bijzondere omstandigheden door corona, stelt de gemeente eenmalig externe begeleiding beschikbaar om de ‘drive intocht’  te faciliteren. Het comité Vrienden van Sinterklaas wil niet zelf de organisatie op zich nemen, maar is wel bereid mee te helpen met bijvoorbeeld menskracht, kleding en kunde, zo heeft het laten weten.

De gemeente haalt de helft van het benodigde geld uit het budget evenementensubsidies. De andere helft hoopt het te krijgen van de provincie, die gemeenten bijspringt die door corona voor onverwachte uitgaven komen te staan.