Drie tonnen voorkomen dat regen niet langer in het riool verdwijnt

Door Harry Schipper – De gemeenteraad van Harderwijk heeft donderdagavond unaniem besloten om 300.000 euro (ex BTW) beschikbaar te stellen om te investeren in een ‘klimaatadaptieve verbetering’ van het Engelserf.

De drie ton wordt feitelijk gebruikt om regenwater dat nu nog valt op de straten, trottoirs, inritten en daken van het Engelserf niet langer meer in het riool te laten lopen, maar het simpelweg te laten wegzakken in de bodem

De raad nam dit besluit omdat het loskoppelen van het regenwater van het riool nu een stuk goedkoper is, dan ermee tot later te wachten. Er worden binnenkort namelijk allerlei werkzaamheden uitgevoerd aan de wegen aan en vlakbij het Engelserf, zodat de afkoppel-klus relatief makkelijk tegelijkertijd kan worden uitgevoerd. Een ‘meekoppelkans’ heet dat in gemeentelijk vakjargon.

Eigenlijk wil de gemeente Harderwijk eerst allemaal plannen maken om als gemeente beter voorbereid te zijn om de snelle veranderingen die optreden in het klimaat, zoals extreme hitte en regenval. De gemeenteraad stelde vorig jaar al de grote lijnen vast van een Water- en Klimaatadaptieplan, waarin op deze ontwikkelingen gaat worden ingespeeld.

Een van de dingen die in dat plan staan, is dat het eigenlijk van de zotte is dat schoon regenwater vanuit allerlei verharde plekken in Harderwijk (en zelfs Ermelo) wegloopt via straatputten en –kolken en in het riool terechtkomt. Vervolgens wordt dat verdunde rioolwater – ofwel sterk vervuilde regenwater - helemaal getransporteerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie op Lorentz waar het eerst weer opnieuw moet worden gezuiverd, alvorens het in het Veluwemeer belandt. Bij extreme regenval gebeurt het ook nogal eens dat de zuivering de enorme watermassa niet aankan en het rioolwater dus rechtstreeks in het Veluwemeer wordt geloosd.

Het is dus veel slimmer om het regenwater gewoon zoveel mogelijk te laten wegzakken op de plek waar het valt. Uiteraard gaat die vlieger niet helemaal op voor drukke kruispunten en belangrijke ontsluitingswegen. Daar moet het water zo snel mogelijk worden afgevoerd, om te voorkomen dat er grote plassen ontstaan. Dat gevaar ligt op de loer bij onder andere de (‘stroomafwaarts gelegen’) Mecklenburglaan, de fietspaden bij de Oranjelaan, het Oranjepark en de Stationslaan. Bij het Engelserf is genoeg plek om zulke wateroverlast te voorkomen. Bovendien is de bodem daar zanderig, zodat hemelwater er snel in wegzakt.

Door de landelijke impulsregeling ‘Ruimtelijke Adaptie’ kunnen gemeenten een derde subsidie krijgen op de kosten van maatregelen in de openbare ruimte om de effecten van klimaatmaatregelen te beperken. Naar verwachting krijgt de gemeente Harderwijk dus een derde van deze investering terug. Een simpel rekensommetje leert dat Harderwijk dus straks geen drie, maar slechts twee ton kwijt is. Iets ingewikkelder is uitrekenen wat dit betekent voor de rioolheffing voor elk Harderwijks huishouden. Dan moet 200.000 gedeeld worden door de afschrijving over 75 jaar en dan nog eens verdeeld over het totale aantal huishoudens. De uitkomst is dat we elk jaar vijftien eurocent meer gaan betalen.