Drie Hierdense buurmannen rijden voor goede doel naar Banjul

De drie buurmannen Roland van den Berg, Berrie Ruiter en Zwerus den Besten uit Hierden organiseren 7 september een uitzwaai avond in het Dorpshuis in Hierden.

Op deze avond zal hun auto gepresenteerd worden en zal er in het dorpshuis een heeeele gezellige avond plaatsvinden. En geheel belangeloos optredens door niemand minder dan:

  • Johan Pluim ‘de zingende schilder’
  • Dj Henk Jan van Olst
  • Mitchel Tombal
  • en natuurlijke onze eigen Suzan Kerklaan.

Entree zal € 10,00 zijn en geheel ten goede komen aan het goede doel 'Rescue baby Gambia' waar wij ons voor inzetten. Daarnaast zal 10% van de drankopbrengst door de Buurtvereniging geschonken worden. De avond begint om 20.00 uur.

Drie buurmannen reizen begin oktober van Antwerpen naar Banjul.  Met de auto, 7200 kilometer door woestijnen, over bergen en soms een stukje op de boot. Een avontuur, waar ze erg naar uit kijken, maar niet een avontuur om het avontuur. Ze gaan om geld in te zamelen voor het goede doel, Rescue Baby Gambia.

Een stichting, in 2012 opgericht door onder anderen moeder en kraamverzorgster Regina Bouwman. Toen zij in 2008 daar een baby voor haar ogen zag overlijden door een gebrek aan de juiste zorg en hygiëne, besloot ze zich met hart en ziel in te zetten voor moeder en kind in Gambia.

Een grote groep vrijwilligers in Nederland haakt en breit, mutsjes, omslagdoeken, dekens. Er worden restanten van kraampakketten ingezameld en maandelijks gaat er een schip vol richting Essau, aan de noordkant van de Gambia rivier. Daar ligt het Major Health ziekenhuis. Een ziekenhuis waar ruim 70.000 mensen van afhankelijk zijn. Rescue Baby Gambia zet zich in voor de kraam- en verlosafdeling van dit ziekenhuis. Met spullen, maar ook met het verbeteren van watervoorzieningen, sanitair en duurzame energie.

“Mijn vrouw Emmy is al zes jaar betrokken bij de stichting. Ze zamelt spullen in en gaat eens in de drie maanden, als de zolder vol ligt, naar Regina toe. Een half jaar geleden lag de zolder zo vol dat ze het in de auto niet kwijt kon, ze rijdt niet met aanhanger, dus ging ik mee. Stond ik daar, dekentjes te vouwen en luiers in te pakken. Regina vertelde over de challenge en dat ze haar goede doel daarvoor had aangemeld en voordat ik het wist zei ik: ‘Als jij gekozen wordt, rijd ik ook mee’. Drie maanden geleden belde ze”, vertelt Roland.

Meteen al wist hij dat hij zijn buurmannen mee zou vragen. Berrie en Zwerus. Buurmannen sinds 1996, gedrieën bouwden ze 23 jaar geleden hun huizen aan de Hagenhof. “Dat schept een band”, aldus Berrie. Ze vierden 22 verjaardagen, zagen elkaars kinderen opgroeien en proostten menig biertje. “Wij dachten meteen ‘hartstikke leuk’, gaan we doen. We houden het gemakkelijk 21 dagen met elkaar vol”, aldus Zwerus. Ook het thuisfront was akkoord. “Heel belangrijk”, klinkt het in koor.

De reis begint ‘pas’ op 5 oktober, maar nu al zijn de mannen druk bezig met voorbereidingen. “Geld opsturen kan niet, er zijn teveel plekken waar het kan ‘verdwijnen’. Geld er mee naar toe nemen, kan wel. Dus willen we heel graag dat onze reis het ziekenhuis, de moeders en baby’s, ook echt wat oplevert”, aldus Roland. Hoe ze dat aan gaan pakken? “We zijn eigenlijk op zoek naar een paar grote hoofdsponsors. Verder gaan we alle Hierdense ondernemers langs”, zegt Berrie, die wel vertrouwen heeft in de vrijgevigheid van zijn dorpsgenoten. “We hebben stickers laten ontwerpen, van verschillende groottes. Die kunnen we dan op de auto plakken, als reclame”, vervolgt Roland. “Ik heb al een paar balletjes laten vallen bij mijn werkgever”, grapt Zwerus.

Ze moeten in elk geval genoeg bij elkaar halen om een auto te kunnen kopen. “En dan moet je toch al snel aan zo’n zesduizend euro denken.  Het moet namelijk wel een auto zijn waar je de reis mee kunt maken”, aldus Berrie.

Hebben ze er al een op het oog? “We denken nu aan een Landrover Discovery. Geen nieuwe hoor, liever een oudere zelfs.” Waarom geen nieuwe? “Na de reis gaan we de auto veilen in Banjul. De opbrengsten daarvan, gaan ook naar het goede doel. Voor een nieuwe auto hebben de mensen geen geld, een ouder exemplaar zal sneller worden verkocht”, leggen de buurmannen uit. Om van zo’n interviewgelegenheid goed gebruik te maken: “Mocht er een dealer zijn die er één heeft staan en het goede doel wil steunen, graag!”

Kunnen ze niet wachten tot het zover is, of zijn ze stiekem ook een beetje zenuwachtig? “Ik lig er niet wakker van”, aldus Zwerus. Roland wel. “Al maanden. Nee, zonder gekheid, ik heb er veel zin in, maar je rijdt straks wel in de Sahara, als je vingertop er af valt, heb je wel een probleem.” Dat ze met z’n drieën zijn, helpt. Geen van hen had het met anderen willen doen. “Het komt wel goed”, aldus Zwerus. 
Meer weten over het goede doel en de reis van de mannen? www.rescuebabygambia.nl en www.antwerpenbanjul.com.

Drie Hierdense buurmannen