Door de Luttekepoort Harderwijk in

Door Petronella Polinder - De Luttekepoort moet weer worden herbouwd. Althans, als het aan Laurens Sloot, Godelieve Vrijhof en Cas Hofstee ligt.

Gedrieën maken ze zich sterk voor herbouw van deze poort aan de ‘landzijde’ van Harderwijk en komend jaar gaan ze ‘canvassen’ in Harderwijk om mensen de waarde te doen inzien van een herbouwde poort.

“Harderwijk is een vestingstad, met een zeekant en een landkant. En aan de zeekant hebben we het bastion, daar hebben we de Vischpoort, daar is genoeg historie zichtbaar. Aan de landkant hebben we nog wat stukjes muur en een klein deel van de oude Smeepoort. Daar zie je te weinig terug van de historie van Harderwijk als vestingstad, terwijl we juist daar heel veel mensen de binnenstad binnen komen”, zegt Laurens Sloot.

Er zijn gelukkig nog enkele pentekeningen beschikbaar van de oude Luttekepoort uit de periode rond 1600.

Cas Hofstee heeft op basis van die tekeningen een ontwerp gemaakt, een soort replica.  “Maar het mag wat ons betreft ook een modernere versie zijn, aangepast aan de wensen van deze tijd. Cosmas Bronsgeest, een internationaal vermaard designer, heeft ook een aantal geweldige ideeen wat dat betreft. ” Eigenlijk zijn de oude tekeningen van de Luttekepoort ook niet meer dan een soort momentopname.

“De poort is in de loop der eeuwen gebouwd, deels afgebroken, weer opgebouwd. Zo zijn er tekeningen met een vierkante amunitietoren en een ronde. En op een gegeven moment is er ook nog een prachtige voorpoort bijgekomen, geschonken door de Graaf van Gelre. Maar die is bij de aftocht na de Franse bezetting van Harderwijk helaas kapot geschoten. “Dus ja, wat is nu eigenlijk precies die poort? Dat hangt dus af van de periode die je bekijkt. ”

Het enige dat Sloot, Vrijhof en Hofstee willen, is een stukje van de Harderwijker historie terug halen. Voor de inwoners, maar ook voor de toerist. “Want de historie van Harderwijk is er een waar we trots op kunnen zijn, het vertelt bijzondere verhalen”

Om genoeg geld in te zamelen voor de herbouw, gaan de initiatiefnemers het komende jaar presentaties en lezingen geven. “Ook gaan we in gesprek met de wethouders en de politieke partijen. Misschien kan er komende raadsperiode een soort principebesluit worden genomen, waarbij de politiek zich schaart achter het plan de toren te herbouwen.

Daarna kunnen we er verder invulling aan geven. Het zal echt niet van vandaag op morgen gebeuren, doel is dat er een toren staat in 2031, want dan bestaat Harderwijk 800 jaar.” Hoeveel geld er precies nodig is? “Moeilijk om te zeggen. Dat ligt aan wat we gaan bouwen. Bij een exacte replica moet je denken aan zo’n twee miljoen euro, dan heb je ook veel ambachtelijke materialen nodig, zoals kloostermoppen.” Maar een eigentijdse versie kan volgens Sloot alle kanten op. “Van een half miljoen tot wel drie miljoen euro, dat hangt erg sterk af van wat je precies gaat bouwen. Het gebouw is 6,5 bij 6,5 meter en twintig meter hoog. Het heeft vier verdiepingen. Een woonhuis van die omvang heb je voor vijfhonderdduizend euro. Maar een toren, ja, dat is toch wel weer wat anders.

Dat veel Harderwijkers de herbouw van de Luttekepoort een goed idee vinden, bleek tijdens het tellen van de stemmen voor het Stadsidee Harderwijk. Het hondenstrand had de meeste stemmen, maar de Luttekepoort kwam als tweede uit de bus. “We hebben de Luttekepoort niet bedacht om mee te doen met het Stadsidee, dat kwam toevoellig langs. We hebben ons idee er voor aangemeld, omdat het een mooi startkapitaal zou zijn”, aldus Sloot. Dat startkapitaal ontbreekt nu nog, evenals het budget. “Maar als enthousiasme en draagvlak de basis is, dan komt dat budget er geleidelijk ook.”

Luttekepoort Harderwijk