Doek valt definitief voor Stichting Podia Harderwijk

Door Petronella Polinder - Een echte verrassing mag het niet meer genoemd worden, maar de kogel is door de kerk. De stichting Stad als Podium (SaP) krijgt straks het volledige jaarlijkse bedrag van bijna 750.000 euro. 

Dat is 313.000 euro aan kapitaallasten en 427.000 euro aan subsidie voor de programmering en de daarbij behorende marketing- en coördinatiekosten.

Daarvoor moeten ze een jaarronde programmering maken op verschillende buitenpodia en in het bestaande theater aan de Stationslaan. Het theater wordt verbouwd voor maximaal 3,5 miljoen euro. Dat is het resultaat van de besluitvorming in de raadsvergadering gisteravond.

Dit besluit van de gemeenteraad (de coalitiepartijen VVD, CDA, ChristenUnie en Stadspartij Harderwijk Anders stemden voor) betekent dat de Stichting Podia Harderwijk na 54 jaar ontbonden wordt. En dat viel niet goed. “Wij zullen nog één seizoen draaien en leggen per 1 juli 2018 onze bestuurstaken neer”, zegt Jan van Walsum, voorzitter van SPH.

Op de vraag of er echt geen samenwerking mogelijk is, antwoordt hij: “Als dertiende partij in de programmaraad van SaP aanschuiven? Daar betaal ik mijn medewerkers toch niet van?”

De oppositie, D66, Gemeentebelang, PvdA en Fractie Karayavuz probeerden het tij nog te keren met een eigen amendement. Vier jaar lang 900.000 euro subsidie te verdelen tussen beide partijen en een verbouwing van het theater aan de Stationslaan. Maar tevergeefs, het amendement haalde het zonder steun van de coalitiepartijen niet.

Volgens de oppositiepartijen, die zelfs gezamenlijk nog een motie van treurnis indienden over het hele verloop van deze besluitvorming (de motie die uiteraard, zonder steun van de coalitie, sneuvelde) is het een inktzwarte dag voor Harderwijk.