Derde NK-titel in paardensportgezin

Klazien Kleermaker (31) uit Hierden heeft afgelopen zaterdag de Nederlandse Kampioenschappen Mennen gewonnen, met haar pony Fleur. 

Daarmee is zij de derde uit het gezin die deze titel op haar naam mag schrijven. Moeder en zus gingen haar in eerdere jaren al voor. “Mijn moeder is afgelopen zaterdag tweede geworden”, zegt een nog altijd heel blije Klazien.

Zes jaar ment ze nu. Een heftig ongeluk tien jaar geleden, waarbij ze haar rug brak, maakte dat ze het paardrijden op moest geven. “Het was te gevaarlijk. Een val zou heel verkeerd af kunnen lopen.” Ze mistte het enorm. Toen haar moeder, die al lange tijd de mensport beoefende, een pony voor haar had, besloot ze het te proberen. “En eigenlijk was ik meteen weer net zo fanatiek met paardensport bezig als vier jaar daarvoor.

” In voorgaande jaren is ze al eerder districtskampioen geweest en op kampioenschappen speciaal voor Welshpony’s heeft ze al meerdere keren de eerste prijs behaald, maar dit is de eerste keer Nederlands kampioen. “Dit is eigenlijk het hoogst haalbare in ons land. Als je hogerop wilt, kun je samengestelde wedstrijden rijden, maar dan ben je vaak een week van huis en het inschrijfgeld voor die wedstrijden is zo hoog, dat je bijna met sponsors moet gaan werken.”

De Hippiade mennen zou eigenlijk 16 september verreden worden bij de KNHS in Ermelo, maar werd door het slechte weer afgeblazen. Een week later werden de kampioenschappen alsnog gehouden, maar werd uitgeweken naar Nijkerkerveen, omdat het terrein van de KNHS nog altijd te drassig was. “Ook daar was het terrein nat en zwaar, maar we waren al lang blij dat het door kon gaan.”

Het leuke aan mennen?

“Met dieren bezig zijn, dat staat natuurlijk wel op nummer een. Daarnaast is mennen veel moeilijker dan het er uit ziet. Toen ik er net mee begon, viel dat wel even tegen. Met paardrijden heb je natuurlijk je benen als ‘stuur’. Als je in de wagen zit, heb je eigenlijk alleen de teugels, stemhulp en de zweep. Het is echt een samenwerking tussen jou en je pony.” Ook leuk is dat de familie Kleermaker al die jaren als gezin de sport beoefent. “Alleen mijn moeder en ik rijden nog, mijn zus is een jaar of drie geleden gestopt, maar gaat nog wel altijd mee, net als mijn vader. Het is echt een gezinsdingetje.”

Volgend jaar hoopt Klazien de titel te verdedigen, maar eerst gaat ze nog even nagenieten van de behaalde zege. 

Klazien Kleermaker Nederlands kampioen mennen
Klazien Kleermaker