Demissionair minister Hugo de Jonge bezoekt Harderweide en Waterfront

Op maandag 4 december bracht demissionair minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening een bliksembezoek aan 2 woningbouwlocaties in de gemeente Harderwijk: Harderweide en Waterfront.

Het werkbezoek stond in het teken van de regionale woondeal Noord-Veluwe met speciale aandacht voor de Harderwijkse ambitie om de bouw van meer woningen te versnellen

Hugo de Jonge werkbezoek Harderwijk
(Ontvangst door burgemeester Jeroen Joon bij het Waterfront)

Regionale woondeal Noord-Veluwe
In de regionale woondeal Noord-Veluwe zijn afspraken gemaakt om gezamenlijk het woningtekort aan te pakken. Ook staat hierin hoeveel woningen er in de regio gebouwd worden tot en met 2030. De gemeente Harderwijk heeft voor de periode 2022 tot en met 2030 afgesproken om ruim 5.500 woningen te bouwen waarvan ruim 3.000 in de sleutelprojecten Nieuw Weiburg, Waterfront en Harderweide.

Op koers dankzij gezonde ambities en goede samenwerking
De gemeente Harderwijk wil de minister laten zien dat in Harderwijk de woningbouw niet stil ligt. Ondanks de huidige economische en politieke situatie, de stikstofregels, stijgende bouwkosten, vraagstukken rond mobiliteit/bereikbaarheid en de problemen van een overbelast stroomnet, zijn ze trots dat Harderwijk goed op koers ligt om haar woningbouwdoelstellingen te halen. Dat is mede te danken aan de goede samenwerking tussen rijk, provincie, gemeenten, wooncorporaties en marktpartijen. En aan een gezonde dosis ambitie die kenmerkend is voor de gemeente op het gebied van wonen.
 
Woningen voor starters en mensen met een middeninkomen
Mede dankzij de financiële bijdrage van het Rijk uit de subsidie Woningbouwimpuls (WBI) worden in de 3e fase van het Waterfront circa 1.000 woningen gebouwd. 70% daarvan in de betaalbare categorieën. De woningen zijn duurzaam en volledig aardgasvrij. Het eerste deelgebied hiervan is al opgeleverd. Ze bouwen niet alleen betaalbaar, maar ook duurzaam. Een duurzame woning betekent een lage energierekening. Zo sturen ze op de totale woonlasten: hypotheek/huur en energierekening.

In het project Harderweide komen straks circa 860 woningen, waarvan minimaal 68% van de woningen in de betaalbare categorieën worden gerealiseerd. Ongeveer 195 woningen worden in de categorie sociale huur gerealiseerd. Ook in deze wijk is volop ruimte voor duurzame ontwikkelingen. 
 
In gesprek over belangrijke uitdagingen
Tijdens het werkbezoek ging wethouder Edwin Enklaar met de minister in gesprek over de verschillende uitdagingen waar Harderwijk nog voor staat. Een mooie kans om de successen, maar ook zorgen en uitdagingen te delen: denk hierbij aan onderwerpen als bereikbaarheid over weg (A28) en spoor (intercitystation), capaciteit op het energienetwerk, stikstofruimte voor de uitbreiding van het onderstation, de woningbouwopgave enz. 

Hugo de Jonge en Edwin Enklaar

Tijdens het werkbezoek gingen ze met een sloep naar Vanneau Café in het Waterfront waar de minister nog een paar bewoners te woord stond.

Hugo de Jonge