‘De Lichtjesloop’ wil mensen met kanker en hun naasten verbinden

Door Harry Schipper – ‘Samenloop voor hoop’: Zo heette eerst het evenement op de Stille Wei waar aandacht werd gevraagd voor mensen met kanker en hun familie en vriendenkring.

Het wandelestafette-evenement gaat dit jaar voor het eerst verder onder een nieuwe naam, ‘De Lichtjesloop’, die dit najaar wordt gehouden op zaterdagmiddag en -avond 24 september van 13.00 tot 22.00 uur.

De kick off voor De Lichtjesloop is maandagavond 11 april in het wijkgebouw aan de Houtkamp, waar ook De Maretak is gevestigd. Teams van vijf tot tien man sterk kunnen zich er vanaf zeven uur ’s avonds aanmelden.

Centrum de Maretak is één van de 75 inloophuizen in Nederland waar mensen met kanker en hun naasten terecht kunnen. “Kanker heb je niet alleen; kanker raakt ook de mensen in jouw omgeving. Het is dan belangrijk dat je ergens naartoe kunt waar je mensen ontmoet die je begrijpen. Een plek waar je, los van alle medische ballast, tot rust kunt komen of juist iets actiefs kunt doen”, vertelt bestuurslid Ilona Woestenburg.

Woestenburg verzorgt de PR voor De Maretak. “Een op de drie mensen krijgt in zijn of haar leven de diagnose kanker. En we kennen allemaal wel iemand in onze familie en of vriendenkring die geconfronteerd is met deze vreselijke ziekte. De Maretak wil met De Lichtjesloop aandacht vragen voor kanker en mensen met elkaar verbinden. Bijvoorbeeld door samen een team te vormen dat samen de uitdaging aangaat om negen uur te wandelen in estafettevorm. Op de Stille Wei, tegenwoordig ook bekend als de Wijde Wellen, wordt een parcours uitgezet met erlangs allemaal lichtjes. Vandaar de naam De Lichtjesloop”.

De naamsverandering ging overigens niet helemaal vrijwillig, vertelt Woestenburg. “’Samenloop voor hoop’ was een naam die de KWF had gekocht in Amerika. Maar die mocht de KWF niet meer gebruiken, dus moesten wij een andere naam bedenken. Jammer, want De Lichtjesloop is qua naam nog onbekend. Maar we hopen snel genoeg mensen er weer enthousiast voor te maken. Dus meld je gauw aan met een team. Inschrijfgeld is vijftien euro per persoon en daarvoor krijg je van ons ook een T-shirt”.

De deelnemende teams gaan voorafgaand aan De Lichtjesloop kaarsenzakken verkopen. In de kaarsenzakken, die 24 september langs het parcours staan, branden dan kaarsen. “Je hoeft niet negen uur achter elkaar te wandelen hoor”, stelt Woestenburg meteen maar gerust. “De deelnemers van een team wisselen elkaar af met wandelen, zodat er tijdens de negen uur steeds een teamlid aan het wandelen is”.

Wie geen tijd heeft om bij de kick off voor De Lichtjesloop aanwezig te zijn, kan ook alvast een mailtje sturen met de naam en deelnemers van je team. Meld je dan aan bij: [email protected].

Lichtjesloop Harderwijk