De 40 dagen periode van IkPas is afgelopen

De 40 dagen periode van IkPas is afgelopen. Dit jaar hebben over beide perioden 188 mensen uit de gemeente Harderwijk 30 of 40 dagen geen druppel alcohol gedronken.

Of je nu blij bent met je nieuwe energie, slanke lichaamsbouw, dikke portemonnee, of nog steeds moeite hebt met het zien van de voordelen; deze pauzeperiode heeft je hoe dan ook aan het denken gezet over je eigen drinkgedrag en de rol die alcohol in jouw leven speelt.

Win-win-win-win-win
De afgelopen weken is er veel geschreven over de voordelen van een alcoholpauze. Zo varen de lever, het hart, de hersenen en de alvleesklier wel bij een alcoholvrije maand. Ook slaap je dieper, voel je je fitter (lichamelijk en geestelijk), houd je meer geld en tijd over en krijg je bijvoorbeeld een mooiere huid. Om nog maar niet te spreken van het goede voorbeeld dat je geeft aan je (klein)kinderen, je cholesterolgehalte dat verbetert en de kilo’s minder. Kortom: jouw droge reis levert je heel wat op.

Ook wethouder Marcel Companjen kijkt tevreden terug op 70 dagen passen
Nadat wethouder Marcel Companjen vanaf 1 januari de 30-dagen periode heeft mee gedaan met IkPas, heeft hij ook vanaf 26 februari 40 dagen zijn alcoholgebruik op pauze gezet. De wethouder zegt hier over:

“Door de eerste IkPas-campagne dit jaar ben ik bewuster gaan nadenken over mijn eet- en drinkgedrag - wat eet en drink ik? En waarom doe ik dat eigenlijk? Toen besloot ik ook de 40 dagen periode mee te doen met de IkPas campagne. Voor mij heeft het er tot geleid dat ik meer na ben gaan denken over alcoholgebruik en ik hoop dat andere mensen die ervaring ook hebben. De risico’s van alcohol mogen we niet onderschatten. Gezondheid is een groot goed en van het pauzeren word je niet slechter, lees: ongezonder, van!”

Drinkgedrag na IkPas
Onderzoeken gehouden onder IkPas-deelnemers van voorgaande jaren tonen aan dat je tot zes maanden na je pauzeperiode 30 tot 40 procent minder glazen alcohol drinkt. Dat scheelt behoorlijk! Als je wil, kun je dit langer volhouden. Hier onder een paar tips.

Ik wil droog blijven na de 40-dagen-campagne
Je hebt 40 dagen niet gedronken en je voelt je geweldig, dus nu overweeg je om de pauzeperiode te verlengen. Of je nu 100 dagen, drie maanden, een heel jaar of voor altijd droog wilt blijven, hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:
  1. Wat je ook deed om de afgelopen 40 dagen alcoholvrij te blijven, blijf het doen! Je bent blijkbaar een professionele ‘nee-zegger’, een broertje dood aan groepsdruk, je favoriete alcoholvrije drankje ontdekt en je weet hoe je nuchter net zo hard kunt genieten als met een drankjes achter je kiezen. Blijf doen wat voor jou werkt!
  2. Denk niet meteen aan ‘voor altijd sober’ of ‘nooit meer drinken’. Plan kortere nuchtere periodes. Kleine stukjes zijn beter behapbaar. Het kan ook helpen om over je soberheid te denken als iets wat je altijd kunt veranderen – je bent niet voor altijd nuchter, je drinkt nu gewoon niet. Je kunt dat veranderen wanneer je maar wilt.
  3. Zoek ondersteuning. Of dat nu is door het lezen van boeken over een alcoholvrij leven of lid worden van een van de nuchtere gemeenschappen die er zijn op Facebook. Zorg ervoor dat je bronnen van inspiratie tot je beschikking hebt en gemotiveerd blijft om door te gaan.
  4. Vraag je dierbaren om je op het goede spoor te houden. Het delen van je beslissing kan je echt helpen je focus te houden op waarom je deze verandering wilt aanbrengen en het zal zoveel gemakkelijker zijn met vrienden en familie om je heen die je steunen.