Darter Martijn Kleermaker (27) uit Hierden Nederlands kampioen

Door Lex Schuijl - Hierdenaar Martijn Kleermaker werd tijdens het 4 Nations toernooi van afgelopen week ranking kampioen van de Nederlandse Dartbond (NDB) en daarmee Nederlands kampioen.

Martijn Kleermaker (1991 Harderwijk), bijgenaamd ‘The Dutch Giant’, heeft zijn hele jeugd in Hierden doorgebracht.

Na het MBO begon hij aan de HBO, maar koos toen voor de dartsport. Al jong werd duidelijk dat Martijn de ambitie had om een groot sportman te worden, was er schaatsen op TV, dan ging hij skeeleren. Was er tennis dan pakte Martijn zijn racket en toen kwam er darten op tv. Hele dagen stond Martijn te darten in de schuur, of het nou +20 of -10 graden was. 

Bosgenoegen

Op zijn 19e begon hij met darten in competitie verband. Met zijn eerste team bij Café de Bosrand in Putten werd hij kampioen eerste divisie. Drie jaar geleden maakte hij de overstap naar zijn huidige team, Bosgenoegen, waarmee hij inmiddels al vier keer kampioen werd. Sindsdien speelt hij op het hoogste niveau in Nederland en heeft zich in 2016 en 2017 geplaatst voor het Nederlandse Team.

Vorige week werd hij, op het 4-Nations toernooi, ranking kampioen van de Nederlandse Dartbond (NDB). Daarmee is hij tevens Nederlands kampioen en schaart zich tussen gevestigde darters als zijn grote voorbeeld, Raymond van Barneveld, en Ronald Scholten. 

Dutch Giant

Martijn timmert ook internationaal aan de weg met wedstrijden in Groot-Brittannië, Schotland, Duitsland, België en Denemarken. Martijn kwam aan de bijnaam Dutch Giant tijdens het verblijf met het Nederlands team op het 6-landentoernooi in Wales. “Het podium was niet hoog genoeg, waardoor ik met mijn lengte verschillende keren mijn hoofd stootte. De lokale commentatoren gaven mij toen deze naam waarna mijn broer dit aangreep om dit als mijn bijnaam te gebruiken.”                                                                 

Wens

Zijn wens is om na jaren lokaal en nationaal deel te nemen aan het WK darten in 2019. Steun ondervindt Martijn van broer Roland, zijn werkgever Ridder Drive Systems die hem vrij geeft om te kunnen spelen en van Remco Visscher, die hem mentaal steunt, van zijn vliegangst heeft afgeholpen en zorgt voor rust en concentratie.

Maar er is ook veel geld nodig voor de route er naar toe. Met ‘Vrienden van Martijn’, bestaande uit sponsors, vrienden en lokale ondernemers, kan men met een eenmalige betaling van minimaal 50 euro, een jaar lang lid van de groep worden, om te helpen zijn droom te verwezenlijken.
Informatie: e-mail: martijn@kleermaker.online of via www.kleermaker.online.

Martijn Kleermaker darter