Daan (10) steekt Nederland dwars over voor z’n broertje Mink

Harry Schipper – De tienjarige Daan van Ommen uit Hierden steekt vanaf 8 juli samen met z’n moeder Marleen heel Nederland van west naar oost over om geld in te zamelen voor onderzoek naar epilepsie.

Hij loopt de bijna 265 kilometer lange wandeltocht voor z’n vier jaar jongere broertje Mink, die sinds vorig jaar lijdt aan ‘de rotziekte’ epilepsie en sindsdien dagelijks hiervan de nare gevolgen ondervindt

Mink Team Mink

Daan van Ommen en z’n moeder Marleen de Wit hebben 9 mei de actiepagina ‘Team Mink’ op internet geplaatst. Daarmee hopen ze vijfduizend euro op te halen voor onderzoek naar de ziekte epilepsie.

Daan vertelt hierop dat z’n broertje Mink vorig jaar op vijfjarige leeftijd ‘een heel heftige epileptische aanval’ kreeg, waarna hij moest worden overgebracht naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht.

“Door iets in z’n hersenen heeft hij epilepsie, waarvoor hij nu elke dag twee keer medicijnen krijgt om de aanvallen zoveel mogelijk tegen te houden. Ik wil graag geld inzamelen voor onderzoek naar epilepsie. Want ik ben er klaar mee, met deze rotziekte en de beperkingen die deze ziekte met zich meedraagt”, aldus Daan, die in groep 6 zit van de Hierdense basisschool De Parel. Op school én op zijn voetbalclub VV Hierden is Daan ook al fanatiek bezig met geld inzamelen. “Het is onvoorspelbaar. Het kan zomaar gebeuren”, weet Daan nu, want hij heeft het al vaak meegemaakt. “Epilepsie is een vreselijke ziekte, waar elk jaar nog steeds jongens en meisjes aan overlijden”.


Mink en Daan

Moeder Marleen steunt uiteraard het initiatief waarmee haar zoon Daan zelf op de proppen kwam. “Hij wilde al langer een lange wandeling maken om zo geld in te zamelen voor onderzoek naar epilepsie. We beginnen op het strand bij Noordwijk aan Zee en lopen dan in etappes helemaal naar Overdinkel dat tegen de Duitse grens aan ligt. Een deel van de tocht gaat over het Trekvogelpad, een bekende lange afstandsroute die ook wel het ‘Pieterpad overdwars’ wordt genoemd. Onderweg doen we Houten aan, waar het kantoor is gevestigd van EpilepsieNL. Daar gaan we via social media nog meer aandacht vragen voor epilepsie”.

Daan is vol zelfvertrouwen over de tocht dwars over Nederland. “We hebben al vaak geoefend. Zondag nog twintig kilometer”. Bang voor blaren is hij niet. “Die heb ik al”, vertelt hij bijna trots. Z’n moeder en hij hopen de tocht in in totaal zo’n vijftien etappes van gemiddeld twintig tot 24 kilometer per dag te kunnen lopen, waarvan de meeste in de eerste week.

Over de ziekte van haar zoontje Mink vertelt Marleen dat die best veel impact heeft op het Mink’s leven. “Mink heeft best veel last van de bijwerkingen van de medicatie die hij krijgt. Hij is er vaak misselijk van en klaagt vaak over buikpijn. Het heeft dus veel invloed op zijn dagelijkse kwaliteit van leven. Ook heeft hij nog geregeld aanvallen, meestal ’s avonds of ’s nachts. Maar die medicijnen zijn nodig om de constante activiteit in zijn brein rustig te houden, want dat is schadelijk voor hem. Hij kan ook niet over z’n ziekte heen groeien, wat bij sommigen wél kan. Mogelijk kan hij er op latere leeftijd nog aan geopereerd worden, maar dat is nu nog niet duidelijk”. Ze wijst erop dat epilepsie vaak ook leidt tot gedragsveranderingen, ook bij haar jongste zoon. Dit komt door enerzijds de medicatie en anderzijds de epilepsie zelf. “Daan heeft er een ander broertje door gekregen. Wij vinden dat ook dit aspect van epilepsie best meer aandacht mag krijgen”.

Marleen en Daan zijn heel blij met de vele donaties die ondertussen al zijn gedaan op hun internet-actiepagina ‘Team Mink, an epic walk 4 epilepsie’. Marleen: “Van de vijfduizend euro die we ons ten doel hebben gesteld, is al bijna de helft binnen, dus dat schiet lekker op. Het geld komt van allerlei kanten, van bekenden tot anonieme gevers. We hopen met onze actie nog veel meer geld in te zamelen!” Daan vult haar aan: “We willen ook geld vragen aan bedrijven. Kent u er misschien een paar?” Vader Sander, die ook behulpzaam is met de bedrijvensponsoring, kan alvast vertellen dat bedrijven die Team Mink sponsoren met een leuke donatie op de website een vermelding krijgen met hun naam en logo en ook nog eens op de wandelkleding van zijn vrouw en zoon.

Team Mink
 
Team Mink Team Mink