D66 Harderwijk trots op terugbrengen stadsmuren

Campagne nieuws - Harderwijk heeft een prachtige middeleeuwse stad. Onze stadsmuren behoren tot de langste aaneengesloten stadsmuren van Nederland. Maar er is in de loop van de tijd ook veel verdwenen, zoals de Dwangburcht, verschillende stadspoorten en honderden meters stadsmuur. 

In 2018 kwam D66-raadslid Martijn Pijnenburg met een voorstel naar de raad om de verdwenen stadsmuren van Harderwijk terug te brengen in het straatbeeld. Maar dan wel op een eigentijdse, innovatieve manier

‘Als historicus ken ik genoeg voorbeelden van hoe gemeenten omgaan met hun verdwenen erfgoed, zoals dit soort stadsmuren. Dat kan zo ontzettend creatief. Maar in Harderwijk zag ik er nog weinig van. Als het gebeurt, moet het wel op een moderne manier gebeuren, anders krijg je zo’n Anton Pieck-reconstructie. En daar wordt helemaal niemand gelukkig van’, aldus Pijnenburg. ‘Daarom heb ik ingezet op meer dan alleen een suf informatiebord of het omdraaien van wat tegels, maar een echt innovatieve, eigentijdse manier.’
 
Nadat het voorstel door de raad werd aangenomen, heeft de gemeente RuimteVerhaal in de arm genomen om de plannen verder uit te werken. Dat bureau kwam met het plan van ‘de Glazen Stadsmuur’, dat is uitgewerkt in een ontwerp voor de Havendam. Het verrassende element in het geheel is het ‘connecting the dots’-principe, waarin een aantal bijzondere objecten (the dots) worden verbonden door middel van een innovatieve markering in de vloer. De stadsmuur komt dus steeds op een andere manier in het straatbeeld terug, maar je kunt wel een mooie rondwandeling maken rond de oude muren van Harderwijk.
 
Inmiddels wordt op de Havendam begonnen met de aanleg van een 200 meter lange markering van de oude stadsmuur. Een dubbele, dynamische LED-lijn laat de loop van de oude stadsmuur zien. Doordat de bestrating tussen de lijnen eruitziet als een stuk stadsmuur, hebben bezoekers zowel overdag als ’s avonds een memorabele beleving. Overdag kunnen bezoekers op de stadsmuur lopen, terwijl ’s avonds juist de contouren worden aangelicht.
 
Bij de Boulevard en de eerder herstelde Kiekmuur wordt een van de dots gerealiseerd. Er komt een zit-/speelelement dat is opgebouwd uit een combinatie van glazen stenen en roodbruine ‘kloostermoppen’, waar vroegere stadsmuren mee werden gebouwd. Hiermee worden bezoekers verleid om ook eens de Havendam op te lopen.
 
Voor meer informatie over het plan van RuimteVerhaal, zie: https://ruimteverhaal.nl/markering-stadsmuur-havendam/

RuimteVerhaal D66 Harderwijk
(Afbeelding RuimteVerhaal)