Crematorium - column

Wekelijkse column van Theo Bakker (Pressbaker)

Crematorium

Harderwijk wil een crematorium of Harderwijk wil geen crematorium! Allebei is een beetje waar, want we willen natuurlijk wel een crematorium, maar niet in onze achtertuin! Een crematorium is raar, het geeft overlast en misschien wordt de witte was wel vies van de smerige rook. Lang geleden werkte ik in een verslavingskliniek en toen er sprake van was dat die naar een locatie in het dorp zou verhuizen, brak de hel los. Inspraakavonden, actiecomités van verontruste burgers en bizarre stukken in de krant over de enorme gevaren die de burgers allemaal liepen. Zo is het ook met het crematorium, we willen het wel, als we er maar geen last van hebben!
 
Maar toch hoort een crematorium net zo goed bij gemeentelijke voorzieningen als een school, of een geboortekliniek! En, is het niet een beetje hypocriet dat we niet geconfronteerd willen worden met begraafplaatsen en/of crematoria terwijl we ze wel nodig hebben?  Net als de geboorte hoort ook de dood bij het leven, het een kan niet zonder de ander. De dood is voor iedereen het laatste hoofdstuk. Dat is misschien niet leuk, maar het is niet anders en er is niets anders van te maken.
 
Los van de prachtige omgeving van Harderwijk waarin een crematorium onopvallend in het land-schap zou kunnen opgaan, zijn er nog verschillende andere plaatsen te bedenken voor een crematorium. Zo staat dicht bij het mooie centrum van Harderwijk nog een stinkende visfabriek die meer ruikt dan drie crematoria naast elkaar. Daar stond vroeger ooit een sigarettenfabriek in de buurt. En, is een crematorium geen mooie voortzetting van deze industrie des doods ? Voor veel mensen is zo'n crematorium trouwens een prettig afscheid, kunnen ze nog een keer roken!

Theo Bakker