Corona kost gemeente Harderwijk dik miljoen

Door Harry Schipper – De gemeente is door de coronacrisis het afgelopen jaar 1,1 miljoen euro erbij ingeschoten.

Desondanks én dankzij die coronacrisis hield in 2020 de gemeente 10,7 miljoen over. Daar blijft na plussen en minnen uiteindelijk 1,8 miljoen van over en staat inmiddels bijgeschreven in het gemeentelijk spaarbankboekje

Vorig jaar gaf de gemeente dik 183 miljoen euro uit en kwam er zo’n 186 miljoen binnen. Er kwam bovendien nog eens dik 8 miljoen vrij uit de grondexploitatie van het Waterfront, omdat de grond daar duurder kon worden verkocht aan aannemers die er (hele) dure huizen op willen bouwen. Volgens financieel wethouder Jeroen de Jong lopen de grondprijzen daar nu snel op tot soms wel duizend euro per vierkante meter.

De coronacrisis kostte de gemeente aanvankelijk heel veel geld: 9,6 miljoen. Dat geld ging op aan de kwijtschelding van huren en pachtsommen, geen of minder inkomsten uit belastingen en precarioheffingen, misgelopen parkeeropbrengsten en natuurlijk de TOZO voor ondernemers die in de problemen kwamen of failliet dreigden te gaan. Daar ging het meeste geld naartoe: zo’n zes miljoen.

Gelukkig compenseerde het Rijk voor een belangrijk deel de coronakosten. Harderwijk kreeg 8,5 bijgestort, zodat de gemeente uiteindelijk door corona ‘maar’ 1,1 miljoen euro meer kwijt was.

Corona zorgde er ook voor dat vorig jaar veel werk – waarvoor de gemeente geld had uitgetrokken – niet meer door ging en werd doorgeschoven naar uitvoering in dit jaar. In totaal schoof er zo 3,7 miljoen door. Een gevoelige kostenpost was ook het sociaal domein en daarbinnen vooral de jeugdzorg. De gemeente moest bijna 2,2 miljoen euro uit een reservepotje halen om de kwaliteit van de geboden zorg op peil te kunnen houden. Overigens kampen bijna alle gemeenten in Nederland met tekorten op de jeugdzorg, maar er zijn maar weinig gemeenten die dat zagen aankomen en daarvoor flink wat jaren geleden al geld opzij hadden gelegd.

De reservepot voor jeugdzorg is nu trouwens op acht ton na leeg. Het is dus maar goed dat het kabinet heeft aangekondigd om gemeenten hiervoor de komende jaren met in totaal enkele miljarden te steunen.

Voor wethouder De Jong is dit het laatste gemeentelijke jaarverslag dat hij de gemeenteraad aanbiedt. Hij wil na de gemeenteraadverkiezingen wat anders gaan doen, al zegt hij niet te weten wat. Hij is best trots op de bereikte resultaten, al gooide het virus wel roet in de ambities die hij voor de stad aan de dag legde. “Corona heeft ook in Harderwijk zijn sporen achtergelaten in de hele samenleving”, zei hij. “De gemeenteraad, het college en de ambtelijke organisatie hebben geprobeerd de pijn van de gevolgen van de pandemie te verzachten. Wij realiseren ons meteen dat dit niet voor alle zaken gelukt is en ook niet zal lukken. Wij zijn blij met de initiatieven uit de stad als het gaat om de opvang van effecten van de coronamaatregelen. De Harderwijkers verdienen een compliment daar voor".

Het jaarverslag over vorig jaar, ook wel bekend als de Themarekening 2020, laat zien dat er ondanks corona nog heel wat is gebeurd, gerealiseerd of opgestart. De Jong daarover: “In 2020 zijn wij samen met Rijkswaterstaat gestart met de voorbereiding van de vervanging van een deel van de oude geluidschermen ter hoogte van De Wittenhagen (tracé tussen de N302 en het spoor).“

“Op diverse punten in de stad is de verkeersveiligheid stevig verbeterd. De eerste 2 uur gratis parkeren is uitgebreid. En de parkeerpas voor niet-commerciële mantelzorgers is ingevoerd. Het Toeristisch Informatiepunt in het oude stadhuis is gerealiseerd. De MTB route in het bos kan gebruikt worden. Bij de Parkweg is de skeelerbaan gerealiseerd en een aantal spelvoorzieningen. Ook zijn de eerste twee beweegroutes uitgezet in de stad. Het naar elkaar omzien groeide. Vooral initiatieven in de openbare ruimte gaven met steun van het wijkbudget de wijken weer wat meer kleur. Het regenboogbeleid met uitvoeringsagenda kreeg vorm en het Praktijkhuis werd gerealiseerd”.

Ook op het gebied van bouw is flink aan de weg getimmerd, zo vindt de wethouder. “De nieuwbouw van het Sypelcomplex verloopt volgens plan. Het verduurzamen van onze sportaccommodaties loopt door volgens onderhoudsplanning. Er is veel aandacht geschonken aan duurzaamheid. In juli is de duurzaamheidsvisie ‘De Duurzame Stad’ vastgesteld door de gemeenteraad. Er is gestart met Omgevingscoaches en de Omgevingskamer. De gemeenteraad heeft in 2020 een nieuwe huisvestingsverordening vastgesteld. Op vele plekken is gewerkt aan woningbouw gericht op ouderen – en jongerenhuisvesting en tiny houses. De panden aan de Deventerweg 2A, Oosteinde 17 en de Academiestraat 5 (oude bibliotheek) zijn verkocht voor verdere ontwikkeling. Het terrein Kranenburg Noord door de gemeente aangekocht en in eigendom verkregen. Tenslotte is gestart met de renovatie van het Stadsmuseum (Donkerstraat 4).

De gemeentelijke begroting voor de komende jaren moet sluitend worden met aanvullende maatregelen. Eind 2020 heeft de raad daarvoor een ombuigingsplan vastgesteld. Of dat plan daadwerkelijk wordt uitgevoerd hangt vooral ook af van de beloftes die het kabinet heeft gedaan om gemeenten met miljarden te steunen, op zaken als de jeugdzorg. De benodigde ombuigingen worden niettemin nog voorgelegd aan de gemeenteraad en daarna alvast uitgewerkt. “Inwoners en ondernemers hebben in het afgelopen jaar veerkracht getoond, maar we moeten keuzes blijven maken. Ook in 2021 ondervinden we nog de nodige gevolgen van de corona crisis”’ aldus de wethouder.