Complimenten voor afzwaaiende burgervader van Harderwijk

Door Harry Schipper – Tijdens een zeer bijzondere raadsvergadering bomvol genodigden en daarna ook nog een feestelijke afscheidsreceptie  op het plein van het Huis van de Stad hebben honderden stads- en dorpsgenoten en politici en (ex-)bestuurders uit tal van omliggende gemeenten donderdag afscheid genomen van de Harderwijkse burgemeester Harm-Jan van Schaik.

Harm-Jan van Schaik, die een functie heeft aanvaard als bestuurder van de Amaris Zorggroep, kreeg zowel tijdens toespraken als bij het vele handen schudden talloze complimenten toegezwaaid

Dat begon al meteen bij de toespraak van het jongste raadslid van Harderwijk, Jitske van Noordennen, die hem namens de voltallige raad bedankte voor zijn enorme inzet als burgemeester en voorzitter van de raad. Van Noordennen typeerde Van Schaik als een ‘bevlogen en uiterst bekwame voorzitter’, die niet alleen strikt de raadsvergaderingen leidde, maar daarin ook voldoende ruimte gaf voor debat en daarbij ook de vergaderingen zó toelichtte dat het voor het publiek goed was te volgen.

Ze vond ook dat de burgemeester ‘altijd alles deed in het belang van de inwoners van Harderwijk en Hierden’. Dat Van Schaik oog voor hen had, bleek volgens haar ook uit het feit dat hij op straat veel mensen herkende, waaronder ook veel jongeren. Van Noordennen prees ook zijn inzet om Harderwijk inclusiever te maken, onder het motto ‘iedereen moet zich hier thuis voelen’. Ze sprak ook haar bewondering uit voor zijn inzet om in Harderwijk een asielzoekerscentrum te krijgen, ‘één van de grootste van Nederland’. “We gaan je missen als burgemeester, maar niet als inwoner van Harderwijk”, besloot Van Noordennen.

Locoburgemeester en wethouder Edwin Enklaar typeerde Van Schaik als een ‘snelle denker, die met iedereen in gesprek wilde en altijd boven de partijen stond. Ook termen als ‘crimefighter’ en ‘doorzetter’, kwamen voorbij, evenals een veelheid aan bestuursrollen die hij naast zijn burgemeesterschap op zich had genomen, zoals zijn lidmaatschap van het dagelijks bestuur van de VNOG, de Veiligheidsregio Noord Oost Gelderland, voorzitter van de Vereeniging van Zuiderzeegemeenten en van het Varend Erfgoed.

Enklaar zegde hem als cadeau namens de gemeente ‘een substantiële bijdrage’ toe waarmee het mogelijk wordt om bij de Botterloods een museum voor het Varend Erfgoed in te richten, al moet dat nog beklonken worden in de raad. Hij kreeg van de  gemeenteraad ook een schilderij, waarvan de afbeelding van de Vissershaven met botters was opgebouwd uit vijfhonderd foto’s die zijn gemaakt in de afgelopen elf jaar dat Van Schaik burgemeester was.  “Het was een eer om met je samen te werken”, aldus Enklaar.

Kinderburgemeester Sem van der Glind stal tussen alle volwassen toespraken de show met zijn toespraak waarin hij Van Schaik een zak chocolade-pepernoten toewierp, omdat de burgemeester daarvan hield ‘en als symbool voor het feit dat je het altijd leuk en gezellig wilde houden. Sem was het ook opgevallen dat Van Schaik altijd verbinding zocht met andere mensen en zijn opvatting ‘dat iedereen moet kunnen zijn wie hij of zij wil zijn’.

‘Verbinder’, ‘betrokken’, ‘inlevingsvermogen’, ‘iemand op wie je kunt bouwen’, ‘diversiteit, ‘recht-door-zee’ en – daar is ie weer: - ‘verbinder’ waren ook de woorden die voorbij kwamen in een korte film die werd vertoond en waarbij een aantal bekende Harderwijkers vertelden over hun ervaringen met de scheidende burgemeester.

Zulke woorden nam ook burgemeester van Apeldoorn en voorzitter van de VNOG Ton Heerts in de mond. Hij bedankte voor en prees de inzet van Van Schaik als ‘penningmeester’ van de 22 gemeenten tellende Veiligheidsregio om de financiën van de organisatie tijdens drie flinke reorganisaties weer goed op orde te krijgen. Complimenten kreeg hij ook van voorzitter Gerard Renkema van de Burgemeesterskring die Van Schaik gekscherend een ADHDW-er noemde; een ‘Alle Dagen HarDerWijker’. “Harm Jan probeert echt in verbinding te komen en te luisteren. Hij is iemand die betrokkenheid uitstraalt”, aldus Renkema.

Van Schaik’s zoon Fin hield het kort. “Ik kan niet anders dan trots op je zijn”, sprak hij. En: ‘” Zo prachtig als Harderwijk is, besef ik ook steeds meer, al kan ik nog steeds niet van hier met de Intercity naar Amsterdam”.

Na de slottoespraak van Van Schaik zelf, waarbij hij een door leerlingen van het Morgen-college vervaardigde houten ‘toekomststoel’ aan de inwoners van Harderwijk en Hierden schonk, werd de bijzonder raadsvergadering afgesloten en ging op het plein voor het Huis van de Stad een urenlange receptie van start waar Van Schaik en zijn vrouw Tjarda honderden belangstellenden de handen schudden en bedankjes en cadeautjes in ontvangst namen.

Van Schaik blijft overigens nog een weekje burgemeester. Hij zwaait 31 augustus af. Wie tot de benoeming van zijn opvolger waarnemend burgemeester wordt, is nu nog niet bekend. Verwacht wordt dat Commissaris van de provincie Gelderland  John Berends dat na komende week zal bekendmaken.

Afscheid Harm-Jan van Schaik Harderwijk