Companjen wil nog meer inzetten op handhaving

De nieuwste wethouder Marcel Companjen is onder meer wethouder handhaving en stadstoezicht. De afgelopen weken heeft hij met een aantal boa’s uit de gemeente meegelopen en afgelopen woensdagochtend deelde hij zijn bevindingen met de pers. 

Zo maakte hij mee dat  een meisje van vijftien een verwijzing naar  bureau HALT kreeg omdat ze alcohol dronk op het Strandeiland en kreeg een scooterrijder een boete van  ruim 100 euro omdat hij over het Zeepad reed.

En “helaas”, zo zegt Companjen, “is er volop handhaving nodig om mensen aan de in de politiek gemaakte afspraken te houden.”
Er zijn de laatste jaren geen boa’s bijgekomen, en dus  moet Companjen zorgvuldig  kiezen hoe hij zijn mensen in wil zetten. “Ik hoop dat onze inwoners uit zichzelf gaan denken, ‘dit moeten we samen doen’. We zijn met 48.000 mensen op dit kleine stukje aarde en een van mijn grootste doelstellingen is Harderwijk mooier, beter, veiliger en gezelliger te maken. Helaas moet dat vooralsnog ook met handhaving.”

En de boa’s worden ongeveer overal ingezet. In de binnenstad, tegen de hondenpoep, het opsporen van illegale bouwwerken, overlast, verkeersovertredingen, noem maar op.

“En waar de ene inwoner zegt: ‘terecht’, zegt de ander ‘wat kinderachtig’. Ze doen het niet snel goed.” Het is volgens Companjen ook een spanningsveld. Waar wel of niet op handhaven? “Een auto die net verkeerd geparkeerd  staat ? De een doet daar wel iets mee, een ander niet.” Hij hoort de signalen over overijverige boa’s ook, maar “ik moet er van uitgaan dat een boa de regels volgt en daarbij zijn of haar gezonde verstand gebruikt.”

Omdat boa’s niet 24/7 overal ingezet kunnen worden, moet Companjen keuzes maken.

“En dan vind ik handhaving in de binnenstad en de openbare orde belangrijker dan iemand bekeuren die in het buitengebied van Hierden drie kilometer te hard rijdt.”

En verder wil hij er gewoon nog meer ‘bovenop’ zitten dan zijn voorganger al deed. “Ik wil ontwikkelingen volgen en daar meteen op in kunnen spelen. Ik wil continu in contact staan met de handhavers. En daarmee zeg ik niet dat mijn voorganger (Van Noort, red.) dat niet deed, maar ik wil daar nog meer op in gaan zetten. En op het mensen meer bewust maken van nut en noodzaak van de regels”