College kiest voor ozb – verlaging in 2018

Het college van B&W heeft de programmabegroting voor 2018 vastgesteld. Het is de laatste begroting voor komende gemeenteraadsverkiezingen. Bij de kadernota heeft de raad gevraagd om een voorstel tot verlaging van de ozb.

Met deze begroting geeft het college gehoor aan deze wens.

Naast een verlaging van 2% gaat ook de geplande verhoging vanaf 2020 met 2% niet door. Deze correctie is exclusief de inflatiecorrectie.
Het college is optimistisch maar tegelijkertijd ook realistisch. Niet alle wensen kunnen worden gehonoreerd. “Dat neemt niet weg dat we via deze begroting met grote tevredenheid kunnen terugkijken naar hetgeen we hebben gerealiseerd”, aldus wethouder Jeroen de Jong.

Er is op de diverse beleidsterreinen veel gerealiseerd. Er is volgens de toelichting op de begroting volop geïnvesteerd in de economische, ruimtelijke en maatschappelijke kwaliteit van de stad. De meeste prioriteiten uit het collegeprogramma hebben geleid tot acties. Zo is de in 2015 ingezette verandering van het sociale domein in het algemeen goed verlopen. Op het gebied van infrastructuur is het nodige gerealiseerd. Genoemd worden de fietsbrug over de A28, de herinrichting van de Burgemeester de Meesterstraat en de transformatie
van de stationsomgeving.

Volgens het college is de realisatie van het Waterfront duidelijk zichtbaar (strandeiland, woningbouw, bruggen). Er is een start gemaakt met de realisatie van de het stadsdeel Harderweide in de wijk Drielanden. Verder vindt momenteel op sportgebied de herinrichting van het gebied Groot Sypel plaats. De 1e fase is inmiddels gestart en in deze begroting worden middelen beschikbaar gesteld voor de volgende fases. Het
college wil blijven werken aan een moderne en flexibele gemeentelijke organisatie via (digitale) dienstverlening in het inmiddels gerealiseerde Huis van de Stad.

Het college wil onverminderd blijven werken aan de plannen in de stad. Ook in een nieuwe collegeperiode. In deze begroting zijn de volgende voornemens opgenomen: de veranderingen in het gebied Groot Sypel fase 2 en 3, verbouwing van het oude stadhuis en de realisatie het ‘Marius van Dokkum museum’. Ook duurzaamheid, evenementen, parkeren Waterfront blijven belangrijke aandachtspunten.

De raad zal in november dit jaar de begroting vaststellen.