College Harderwijk wil experimenteren met centraal stemmen

Door Maarten Westerduin - Het college wil de raad in de komende raadsvergadering voorstellen om de stemmen van de provinciale statenverkiezingen komend jaar ‘centraal’ te tellen. Hiermee wil het college meedoen aan een experiment van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

De VNG wil met de nieuwe manier van stemmen tellen efficiënter te werk gaan. Op hun website stellen ze dat de verkiezingsuitslag betrouwbaarder, transparanter én beter controleerbaar wordt.

In Den Haag is het kabinet druk bezig met een wetsvoorstel om het centraal tellen van de stemmen wettelijk vast te stellen in de Kieswet, maar voordat dat gebeurt wil het ministerie van Binnenlandse Zaken dat zoveel mogelijk gemeenten ervaring kunnen opdoen met deze nieuwe manier van stemmen tellen.
 
Bij centraal tellen zullen de vrijwilligers in de stemlokalen na sluiting gewoon beginnen met tellen. Maar, anders dan bij voorgaande verkiezingen, hoeven ze niet op namen van verkiesbare politici te letten. Alleen de lijst waar ze op staan, moeten de tellers aanvinken. Hierdoor krijgen we diezelfde avond al een indicatie van de uitslag te zien.
 
Het ‘echte’ tellen begint echter een dag later. Een hiervoor ingesteld gemeentelijk stembureau telt met haar medewerkers alles nog een keer na. Waardoor ze er zeker van zijn dat alles goed is uitgevoerd.
 
Voor dit experiment wil de gemeente 10.000 euro extra aan het budget ‘verkiezingen’ toevoegen.