College Harderwijk stelt bestuursovereenkomst met COA vast

Het college van B&W heeft de bestuursovereenkomst met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vastgesteld.

Daarin zijn afspraken gemaakt over de komst van het asielzoekerscentrum in Harderwijk (AZC Harderwijk)


Met het COA had het college al een intentieverklaring afgesloten over de komst van 800 asielzoekers voor de duur van 5 jaar met de mogelijkheid om de opvang nog een keer met 5 jaar te verlengen. Binnenkort zal de bestuursovereenkomst worden ondertekend.

Inhoud bestuursovereenkomst

In de overeenkomst zijn afspraken gemaakt over het type op te vangen asielzoekers. Zo zet het college conform de afspraak met de Raad zoveel mogelijk in op gezinnen. Er zijn afspraken gemaakt over voorzieningen, die gerealiseerd moeten worden. Aspecten als veiligheid, zorg en onderwijs zijn in de overeenkomst geregeld. Verder hecht het college aan voorwaarden die bijdragen aan een goede relatie tussen asielzoekers en de lokale bevolking. De afspraken met politie, openbaar ministerie, gemeente en COA over het borgen van de veiligheid zijn apart vastgelegd in een bijbehorende Notitie Veiligheidszorg AZC. Het COA spant zich bij de uitvoering van taken binnen bestaande aanbestedingsregels in voor het aantrekken van zoveel mogelijk lokale diensten en producten.

Participatie

In de overeenkomst heeft het Platform Welkom Vluchtelingen Harderwijk ook een plek. Dit platform krijgt een coördinerende functie als het gaat om vrijwilligersactiviteiten en dagbesteding voor asielzoekers.

Onderwijsovereenkomst

De gemeente gaat uit van kostenneutraliteit als het gaat om het AZC. Dat geldt ook voor het onderwijs. Met de schoolbesturen en de gemeente is een convenant voorbereid waarin die kostenneutraliteit voor het basisonderwijs kan worden geregeld. Binnenkort wordt dit convenant ondertekend. Stichting Proo (openbaar onderwijs) en Stichting VCO Harderwijk – Hierden (protestants christelijk onderwijs) werken volop samen als het gaat om het regelen van het onderwijs aan AZC leerlingen in Harderwijk. Ook wordt er onderling veel afgestemd met het CVMBO/Landstede. Daar krijgen leerlingen van 12 tot 18 jaar uit verschillende AZC’s uit de omgeving voortgezet onderwijs, in een internationale schakelklas.

Uitvoering bestuursovereenkomst

Als alles verloopt volgens planning zullen op 1 juli de eerste 400 asielzoekers instromen. Op 1 september volgen de andere 400 vluchtelingen. De komende maanden wordt gestart met de voorbereidende werkzaamheden op het terrein van het AZC. Er wordt gesnoeid, er worden bomen gekapt en de stormbaan wordt verplaatst. Het terrein wordt bouwrijp gemaakt om de gebouwen te plaatsen en de riolering aan te sluiten. Het COA is voornemens om een nieuwe hoofdingang aan de Graaf Ottolaan ter hoogte van de gemeentewerf te realiseren. Voor alle werkzaamheden geldt dat het normale traject van omgevingsvergunning zal worden doorlopen.