Coffeeshopbeleid Harderwijk herzien

Burgemeester Van Schaik  heeft besloten om het huidige coffeeshopbeleid te herzien. Het huidige beleid sluit onvoldoende aan bij de actualiteit, jurisprudentie en de landelijke wet- en regelgeving. 

In de afgelopen periode is uitgebreid onderzoek gedaan naar de verschillende mogelijkheden voor het herzien van het huidige coffeeshopbeleid en wat daadwerkelijk in het nieuwe beleid moet worden opgenomen. 

Om te komen tot het nieuwe beleid is informatie gevraagd aan scholen, (verslavings)zorg en (horeca)ondernemers.

Ook zijn de uitgangspunten voor de herziening van het coffeeshopbeleid voorgelegd aan de politie en het Openbaar Ministerie. Dit heeft geleid tot het ontwerp ‘Coffeeshopbeleid Harderwijk 2017’. Hierin is de verbinding gelegd met het exploitatievergunningenstelsel met een zogenaamde BIBOB-toets. Op basis van de Wet BIBOB kan de gemeente onder andere iemands achtergrond en integriteit onderzoeken.

In het ontwerp ‘Coffeeshopbeleid Harderwijk 2017’ is het gedogen van één coffeeshop in de stad Harderwijk gecontinueerd.

Het uitgangspunt voor de locatie van een coffeeshop is de binnenstad van Harderwijk. Dit heeft te maken met de (maatschappelijke) controle, het al bestaande cameratoezicht en de handhavingscapaciteit van de politie en de gemeente in combinatie met het horecatoezicht. Bepaalde locaties in de binnenstad zijn uitgesloten, zoals de Vischmarkt, het Hortuspark, de Boulevard en de Vuldersbrink.

Bij diverse gemeenten is gekeken naar vormen van exploitatie. Daarbij geeft Harderwijk de voorkeur aan het stichtingsmodel, waarbij de coffeeshop geen winstoogmerk heeft en de nadruk ligt op preventie en voorlichting.

De winst wordt dan gebruikt om de organisatie te verbeteren, voorlichtingsactiviteiten te financieren of financiële bijdragen te verstrekken aan organisaties, instellingen of doelen die in het licht van een coffeeshop van maatschappelijk belang zijn. Daarnaast heeft de burgemeester bij het stichtingsmodel de mogelijkheid om in bepaalde gevallen de stichting op te dragen een persoon te vervangen zonder dat de gedoogverklaring gelijk wordt ingetrokken.

Het ontwerp ‘Coffeeshopbeleid Harderwijk 2017’ ligt vanaf donderdag 8 juni 2017 ter inzage in het Stadhuis en via de website www.harderwijk.nl.

Gedurende vier weken is het mogelijk een zienswijze in te dienen. Daarna wordt het beleid, al dan niet gewijzigd, door de burgemeester vastgesteld. Vervolgens start de procedure voor het aanvragen van een gedoogverklaring. Belangstellenden kunnen zich melden zodra de start van de procedure formeel kenbaar wordt gemaakt via de gemeentepagina en website.