Christelijke partijen stemmen tegen ‘regenboog-zebrapad’

Er komt geen ‘regenboog-zebrapad’ op de Vitringasingel bij de Houtwalgarage. De motie van VVD-raadslid Menno Doppenberg kreeg donderdagavond in de raadsvergadering geen meerderheid van de stemmen.

Doppenberg wilde met een regenboog-zebrapad ‘uiting geven aan de verdraagzaamheid’ in zijn gemeente.

De motie kreeg weliswaar steun van de raadsfracties van Stadspartij Harderwijk Anders, D66, PvdA en werd ook mede-ingediend door de (afwezige) fractie Karayavuz, maar een meerderheid van ChristenUnie, CDA en Gemeentebelang stemde tegen.

Doppenberg wilde met een regenboog-zebrapad ‘uiting geven aan de verdraagzaamheid’ in zijn gemeente. “Harderwijk is een gemeente waarin iedereen ongeacht afkomst, seksuele geaardheid of overtuiging welkom is en discriminatie op grond hiervan niet zou moeten kunnen plaatsvinden”, aldus Doppenberg.

Hij wist van de zogenoemde regenboogzebrapaden in andere steden en in het buitenland en het leek hem een geweldig idee om er ook eentje in Harderwijk aan te leggen, om zo ‘wederzijds respect van verschillende overtuigingen, achtergronden, of seksuele gerichtheid te vergroten’.

Doppenberg kreeg steun van Walhalla-exploitant Steven van Geelen die de Harderwijkse raadsleden in een toespraak oproep de motie te steunen. “Het is een kleine inspanning die een groot effect kan hebben. Dat wij onze geaardheid in Harderwijk met trots uit kunnen stralen”, aldus Van Geelen. Hij hoopte dat het gekleurde zebrapad de sicussie zou openen. “Het gaat mij erom dat mensen die kwetsbaar zijn een signaal krijgen, dat ze ertoe doen”.

Wat wethouder Jeroen de Jong  en de andere collegeleden betrof, kon het veelkleurige pad er wel komen.

Maar de raadsleden van CU, CDA en GB hadden daar geen oren naar. “Ons hebben geen geluiden bereikt dat er in Harderwijk sprake is van discriminatie, ook niet op grond van geaardheid. Een dergelijk pad zal voornamelijk geassocieerd worden met homoseksualiteit en vestigt daarbij juist deaandacht op het ‘anders-zijn’”, sprak CU-fractievoorman Marcel Companjen.

Ook CDA-raadslid Eric van Luxemburg vond dat ‘iedereen, maar dan ook iedereen, gelijk is’ en dat daarom zo’n regenboogkleurige voetgangersoversteekplaats juist een averechts effect zou hebben. Wel zegde hij namens zijn partij toe over dit soort thema’s te willen meedenken ‘wanneer dat echt nodig is’.