CDA Harderwijk wil dat wethouder mee lobbyt voor behoud intercity Amersfoort-Amsterdam CS

Door Harry Schipper – De Harderwijkse CDA-fractie wil voorkomen dat de directe intercity van Amersfoort naar Amsterdam Centraal over negen jaar, dus in 2029, komt te vervallen.
 

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur besloot recent hiertoe, al komen daarvoor in de plaats dubbel zoveel, dus vier sprinters per uur en eindigt de intercity vanuit Amersfoort voortaan op station Amsterdam Zuid.

CDA-raadslid Ida Stoevelaar sluit zich aan bij de commotie die daarover is ontstaan in Amersfoort, Barneveld, Hilversum, Apeldoorn, Deventer, Twentse intercitysteden en de gemeenten in onze regio. Daar vindt men allemaal een snelle intercity naar Amsterdam CS vanaf Amersfoort ‘van wezenlijk belang’, schrijft zij in een brief met vragen aan B en W. Ze wijst daarin ook op de Kamervragen die daarover vorige week maandag al zijn gesteld.

De Harderwijkse CDA-fractie vindt eveneens dat ‘de bereikbaarheid in het beding is’ en ‘een economische verslechtering betekent voor Harderwijk én een gebied met ruim 1 miljoen inwoners, vanaf regio Eemland tot aan regio Hengelo/Enschede’.

Stoevelaar komt met haar vragen op verzoek van haar Amersfoortse CDA-collega’s. Zij willen dat het Harderwijkse gemeentebestuur samen met alle gemeentebesturen met Amersfoort optrekken en de krachten bundelen in de lobby en protest bij de staatssecretaris.

Concreet vraagt ze of mobiliteitswethouder Jeroen de Jong bereid is contact op te nemen met zijn Amersfoortse collega om gezamenlijk de krachten te bundelen in de lobby voor het behoud van de intercityverbinding. En of B en W gehoor geven als een beroep wordt gedaan aan alle belanghebbenden in het hele gebied van regio Eemland tot aan de regio Hengelo/Enschede.

(Foto Pixabay)