CCNV start met internationaal project Witnesses of World War II

“When we start to forget, it will happen again.” Met deze woorden legde Sarah Feierabend, onderwijscoördinator van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, afgelopen dinsdag aan leerlingen uit hoe belangrijk het is om de Tweede Wereldoorlog te blijven herdenken. 

Leerlingen van het Christelijk College Nassau-Veluwe in Harderwijk zijn deze week samen met leerlingen uit Polen, Finland en Griekenland een internationaal project gestart.


Zij gaan in het Erasmus+-project, Witnesses of World War II op zoek naar verhalen van overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. Dit project is relevant, omdat deze generatie leerlingen de laatste generatie is die mensen die in de Tweede Wereldoorlog leefden kunnen interviewen. Het doel is om de verhalen over de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Deze week was de startbijeenkomst van het project. De coördinatoren (zowel docenten als leerlingen) uit de vier landen zijn samengekomen op het CCNV om kennis te maken, in vergaderingen plannen te maken voor de komende jaren, en om zich te verdiepen in de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Dinsdag zijn de docenten en leerlingen in Amsterdam bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei op bezoek geweest en in het Verzetsmuseum hebben ze geleerd dat mensen in de oorlog voor lastige dilemma’s stonden: moeten we ons verzetten, ons aanpassen of meedoen?

In het Verzetsmuseum hebben ze geleerd dat mensen in de oorlog voor lastige dilemma’s stonden: moeten we ons verzetten, ons aanpassen of meedoen? 

Donderdag is dr. Susan Hogervorst, gespecialiseerd in Oral History, op het CCNV geweest voor een workshop interviewen en hebben de leerlingen geoefend met hun interviewtechnieken. Dhr. Reijer van den Berg (Stichting Oktober 44) werd door hen geïnterviewd over de ervaringen van zijn vader die bij de razzia van Putten is weggevoerd, en na de oorlog als een van de weinigen weer teruggekeerd is naar Putten.

Dhr. Reijer van den Berg werd geïnterviewd over de ervaringen van zijn vader die bij de razzia van Putten is weggevoerd, en na de oorlog als een van de weinigen weer teruggekeerd is naar Putten. 

Na het interview met mijnheer Van den Berg hebben dhr. Pieter Dekker en mw. Wilma Knoppersen van Stichting Oktober 44 meer achtergrondinformatie gegeven over de razzia in Putten.

In de komende drie jaar gaan de leerlingen een database opzetten waarin ze interviews met overlevenden van de Tweede Wereldoorlog verwerken. Het internationale aspect zorgt ervoor dat de Tweede Wereldoorlog vanuit veel verschillende perspectieven bekeken zal worden.

Ieder schooljaar zullen er ook uitwisselingen zijn, om met elkaar aan het project te werken en om ervaringen uit te wisselen.