Café Het Kantoor in Harderwijk 6 maanden dicht

In de nacht van 14 op 15 april jl. is, na een inval in horecagelegenheid Het Kantoor in Harderwijk, overgegaan tot een spoedsluiting. Op de locatie was meerdere malen handel in harddrugs vastgesteld. De horecagelegenheid wordt voor 6 maanden gesloten.

Burgemeester van Schaik: “Gelet op de inhoud van de rapportage van de politie, is er sprake van een ernstige situatie waardoor sluiting noodzakelijk was en is en ik met een minder ingrijpend middel niet kan volstaan.”

De spoedsluiting op 15 april had 2 redenen. Door de actie van de politie in de nacht van 14 op 15 april had onrust kunnen ontstaan in het criminele circuit. Hierdoor hadden mensen uit dit circuit naar Het Kantoor kunnen gaan om spullen op te halen of verhaal te halen bij de exploitant. En door de spoedsluiting werd handel in harddrugs per direct onmogelijk.
 
Sluiting
Met een sluiting wordt de bekendheid van een locatie als drugslocatie weggenomen en wordt de ‘loop’ naar de locatie eruit gehaald waarmee deze aan het drugscircuit wordt onttrokken. Daarnaast heeft sluiting van een locatie, waar vanuit drugs verhandeld worden, ook een signaalfunctie richting de omwonenden, drugsgebruikers en handelaren dat door de overheid strikt wordt opgetreden tegen de handel in drugs. “Ondermijnende activiteiten accepteren we niet omdat deze altijd een risico zijn voor de openbare orde en veiligheid. En dat risico is wat mij betreft onaanvaardbaar”, aldus burgemeester Van Schaik.
 
Zes maanden
De duur van de sluiting van een horeca-inrichting is afgestemd op de periode die noodzakelijk wordt geacht om de rust te doen wederkeren, het veiligheidsgevoel te doen terugkeren en te bewerkstelligen dat het betreffende pand aan het drugscircuit wordt onttrokken. Het Damoclesbeleid geeft aan dat als er sprake is van een eerste overtreding van de Opiumwet bij een horeca inrichting een sluiting van zes maanden volgt. De burgemeester ziet, gelet op de ernst van de situatie, geen reden om hiervan af te wijken.
 
Tegen 2 verdachten is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Deze 2 personen zitten niet meer vast maar zijn wel verdachten in het onderzoek. De constateringen die aanleiding gaven voor sluiting kunnen ook consequenties hebben voor de verleende alcoholwetvergunning en exploitatie vergunning.