Burgemeester wenst inwoners voor 2017 ‘een hart voor de stad en voor elkaar’

“Samen bepalen wij het hart van de stad. En of dat hart klopt of stilstaat , warm of koud is, hangt af van een ieder van ons. Laten we ook in 2017 het gesprek en de samenwerking blijven opzoeken”. 

Met die woorden riep burgemeester Harm Jan van Schaik woensdagavond in het paviljoen bij de ijsbaan op de Markt in zijn nieuwjaarstoespraak op tot samenwerking. Samenwerking tussen burgers en politiek, maar ook in gemeentelijke samenwerkingsverbanden en tussen ondernemers.

De Harderwijkse burgemeester blikte in zijn toespraak terug op ‘een goede jaarwisseling in Harderwijk, met weinig schade’. Hij roemde de inzet van de vele vrijwilligers in Harderwijk, zoals die in de Synagoge, het hospice van Sonnevanck en de vrijwilligers die Blije Bietjes als succesvol initiatief hebben neergezet. Ook inwoners, organisaties en maatschappelijke instellingen in het Platform Vluchtelingenwerk.

Harderwijk roemde hij voor hun inzet bij de komst van asielzoekers naar Harderwijk. “Zij hebben een hart voor mensen die hulp nodig hebben”.
Van Schaik riep Harderwijkers en Hierdenaren op om zorgvuldig om te gaan met onze democratie, ‘juist in deze tijd, waarin wij een toename van onzekerheid merken, ook in onze gemeente’.

“Mensen maken zich zorgen over veiligheid en milieu en de kloof tussen bevolkingsgroepen van verschillende afkomst en de kloof tussen oudere en jongere generaties.”

Hij sprak verder de hoop uit dat de mensen in Nederland met elkaar in gesprek blijven, in plaats van de confrontatie aan gaan. En verantwoordelijkheid nemen, waarbij ‘we moeten blijven luisteren naar gevoelens van onzekerheid in de lokale samenleving. “Hoe blijven wij in 2017 een gemeente die omkijkt naar de ander?”

De burgemeester sloot zijn toespraak af met woorden van Martin Luther King, die de recent overleden generaal buiten dienst Meines, waarmee hij afgelopen jaar nog tijdens Veteranendag op het bordes op de Markt stond, vaak uitsprak: Be yourself, be good and tell it’.
“Wanneer wij dit als uitgangspunt nemen voor 2017, wordt dit een jaar van hart voor elkaar en een jaar van verbinding. Dit wens ik u allen van harte toe.”