Burgemeester Van Schaik ziet uit naar komende zes jaar

Door Petronella Polinder - Een plaatselijke krant kopte zes jaar geleden: ‘Gelukkig is het geen echte Amsterdammer’. Een echte Harderwijker is hij ook nog niet, maar burgemeester Harm-Jan van Schaik, vorige week getekend voor nog eens zes jaar burgemeesterschap, herkent zich in veel van de kenmerken die volgens hem bij de ‘typische Harderwijker’ horen. 

Hij voelt zich thuis, zijn vrouw en kinderen ook. De keuze om te blijven was er dan ook een van het hele gezin. “We willen echt gaan voor die tweede periode in Harderwijk.” Hij vindt het ook een groot compliment dat de gemeenteraad unaniem heeft ingestemd met zijn herbenoeming. “Daar spreekt vertrouwen uit.”

Kijkt hij terug op de afgelopen zes jaar, dan is Van Schaik onder meer trots op het profileren van Harderwijk. “We zijn op zoek gegaan naar het DNA van de stad, wat gebeurt hier, waar zijn we trots op?” Van Schaik vond de Harderwijkers destijds bescheiden. Dat is veranderd. De trots is zichtbaar geworden. “In het profileren als Hanzestad, met de nieuwe boulevard, het Waterfront. Je ziet het aan de manier waarop ondernemers met Heerlijk Harderwijk aan de haal zijn gegaan.”  Ook trots is Van Schaik op de manier waarop Harderwijkers elkaars verschillen accepteren. “We vinden iets van elkaar als persoon, niemand kijkt daarbij naar geloof of geboortegrond. Dat vind ik prachtig.”

Het maakt ook de komst van het AZC niet zo’n heet hangijzer als in sommige andere gemeenten. “Dat is eigenlijk op een hele mooie manier gegaan.” Natuurlijk kwam er discussie. “Dat was op elke locatie in Harderwijk gebeurd, dan maakt het eigenlijk niet uit welke plek je aanwijst.” Nadat duidelijk was waar het AZC zou komen, ging het gemeentebestuur het gesprek met de buurt aan. “En dan is het belangrijk dat je luistert. Daarom hebben we ook meteen een camera neergezet, hebben we strakke afspraken gemaakt met het COA en meteen al aangegeven dat we een gezinslocatie wilden zijn, geen opvang voor minderjarige asielzoekers bijvoorbeeld. Want dat zou niet zo goed passen in de wijk.” En ook die gang van zaken, typeert volgens van Schaik de Harderwijker. “Dan volgt de acceptatie en worden initiatieven als Platform Welkom Harderwijk breed omarmd.”

Hij kijkt uit naar de komende zes jaar. Over de prioriteiten van het gemeentebestuur moet nog met de raad worden overlegd, maar Van Schaik denkt dat burgerschap een belangrijk thema blijft. “We blijven manieren bedenken om de burger te betrekken bij straat, buurt, wijk en stad. De individualisering neemt toe, maar tegelijkertijd is er steeds sterker het gevoel ergens bij te willen horen. Daar moet je als stad op inspelen.”
En verder? “Lelystad airport, de verbreding van de A28, de Intercitystop, duurzaamheid, veiligheid en de afstand tussen gemeente en burger nog verder terugdringen.”

Burgemeester Harm-Jan van Schaik Harderwijk