Buizerd valt hardloopster in Hierden aan: ‘Ik schrok me kapot’

Door Maarten Westerduin - Wat een ontspannen ommetje moest worden, werd een avontuur waarvan Jannie Teunissen met de schrik vrij kwam. Toen ze op een zandpaadje langs de Essenburgh liep, werd ze ineens aangevallen door een buizerd.

Jannie Teunissen met stok uit Hierden

Uit een reflex pakte Jannie een stuk hout, waarmee ze het agressieve dier liefst 5 keer van zich af moest slaan. ,,Ik schrok me kapot, want je hoort ze niet aankomen’’, kan ze een paar dagen later zeggen.

,,Ik liep daar en ik voelde iets op mijn hoofd, dus ik gaf een gil. Daarna zag ik pas dat er een enorme buizerd op mij afvloog.’’ Jannie greep een stuk hout om het beest weg te jagen en rende zo snel als ze kon door. Toch kwam het dier nog zeker 4 keer op haar af. ,,Op een gegeven moment ben je buiten zijn territorium, en dan laat hij je met rust.’’
 
Meer aanvallers
Jannie is niet de enige die rond deze tijd door de roofvogel wordt aangevallen. In juni hebben de buizerds namelijk jongen in hun nest, dat ze met hun leven zullen beschermen. Deze maand werden zeker 5 hardlopers in Overijssel gegrepen en ook in Gelderland werd een hardloopster licht te grazen genomen.
 
In het nauw
In Nederland zijn er liefst 10.000 broedparen, maar dat wil niet zeggen dat alle mama-buizerds ook agressief worden van een nietsvermoedende recreant. In BN DeStem lichtte Raymond van Bremen, van de Roofvogelwerkgroep ,,De meesten zoeken een rustig plekje om te broeden en vallen mensen niet lastig. Maar soms, bij een wat drukker wandel- of fietspad, kunnen de buizerds zich in het nauw gebracht voelen. Zeker als een jogger opvallende kleding draagt.”