Buffer Harderwijkse azc al volledig opgevuld door grote toestroom vluchtelingen uit vooral Afghanistan

Door Harry Schipper – De buffercapaciteit van driehonderd opvangplekken in het Harderwijkse asielzoekerscentrum op Kranenburg-Noord wordt momenteel al volledig benut.

De gemeente Harderwijk kan om die reden nu geen gehoor geven aan de dringende oproep van het Nederlandse kabinet om plek te bieden aan de grote groep Afghaanse vluchtelingen die hier asiel heeft aangevraagd en noodgedwongen al wekenlang moet overnachten op veldbedden in volle sporthallen

De Harderwijkse burgemeester Harm Jan van Schaik heeft dat woensdagavond geantwoord op vragen van het PvdA-raadslid Laurens de Kleine. De Kleine wees op het grote maatschappelijke probleem dat nu in Nederland speelt en wilde weten wat de situatie was in het Harderwijkse azc en of die een rol kan spelen in het lenigen van de humanitaire nood die vooral de Afghaanse asielzoekers treft die naar ons land zijn gevlucht.

“We doen als gemeente al wat we kunnen”, meent Van Schaik. Hij wees erop dat de raad net deze zomer met het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers, het COA, nieuwe afspraken heeft gemaakt over de aantallen asielzoekers die Harderwijk wil opvangen. De opvangcapaciteit wordt daarbij binnen een jaar bijna gehalveerd en gaat achthonderd naar vijfhonderd asielzoekers. De resterende driehonderd opvangplekken op het azc vormen een buffer, die alleen mag worden benut als er op zeker moment landelijk meer dan 25.688 plekken nodig zijn. Dat getal is het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar, waarvan er twee jaren minder plekken nodig waren en drie jaren meer dan dat aantal.

De bedoeling was dat de buffercapaciteit van driehonderd plekken voor volgend jaar augustus zou worden teruggebracht naar nul, maar dat streven is snel ingehaald door de realiteit. De machtsovername van de Taliban in Afghanistan bracht een nieuwe stroom vluchtelingen uit dat land op gang, waarvan een deel asiel in Nederland heeft aangevraagd. Omdat er nu landelijk meer dan die 25.688 plekken nodig zijn, mag het COA dus de Harderwijkse buffer inzetten en dat gebeurt nu dan ook volop.

Naar verluidt zijn op misschien nog twee plekken na alle achthonderd opvangplekken op het azc alweer volledig bezet. “Wij zien geen aanleiding om meer vluchtelingen op te vangen dan afgesproken en willen niet meer geld uitgeven aan een aantal plekken dat boven die achthonderd uitkomt”, stelde de burgemeester, eraan toevoegend: “We doen als gemeente al voldoende om aan onze taakstelling te voldoen, die wij gekregen hebben van het Rijk”.