Bouw nieuw pauwenverblijf op landgoed Staverden

Geldersch Landschap & Kasteelen is recent begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor een nieuwe verblijf voor de karakteristieke witte pauwen van landgoed Staverden

Het oude verblijf voldeed in vele opzichten niet meer aan de eisen van de huidige tijd.

Het nieuwe pauwenverblijf komt op een andere plek te staan, dat lichter en droger is. Van binnen is het nieuwe verblijf ruimer en voorziet in een goede opslag- en werkruimte. Bij incidenten waarbij een ophokplicht geldt, moeten tenslotte alle dieren binnen gehouden kunnen worden. Ook een geschikte ruimte voor het opfokken van jonge dieren zal worden gerealiseerd, wat belangrijk is voor de continuïteit van de pauwenpopulatie. 

Duurzaam en modern

Met de bouw wordt gebruik gemaakt hout uit eigen bossen van GLK. Het dak wordt afgewerkt met gepatineerd zink wat een verduurzamende coating heeft. Het huidige raster om het terrein wordt hersteld om vossen te weren. Medio maart  2016 worden de werkzaamheden afgrond en kunnen de pauwen hun intrek nemen. 

Bijzondere elementen in ontwerp

De helling van het dakvlak verwijst naar Villa ‘De Witte Pauwen’, gelegen op het landgoed. De boogvormen in het ontwerp verwijzen naar de stijl van kasteel Staverden. 

Bijdragen

Het nieuwe pauwenverblijf is mede mogelijk gemaakt dankzij de opbrengsten van de Landgoedveiling GLK, die in november 2014 werd georganiseerd door Geldersch Landschap & Kasteelen in samenwerking met Triple E Landschapsveilingen. Vele bedrijven en particulieren boden op exclusieve belevenissen in de Gelderse natuur & cultuur. Ook de Nationale Postcode Loterij en de Provincie Gelderland hebben een bijdrage geleverd. 

Traditie in stand

De zeldzame witte pauwen van Staverden bezitten een prachtig zuiver wit verenkleed. Al in 1400 werden er witte pauwen gehouden op Staverden. De leenmannen die het landgoed moesten bewaken en beheren, waren verplicht witte pauwenveren te leveren voor de helm van de Gelderse hertog. Tegenwoordig worden pauwenveren bij de aanstelling van een nieuwe Commissaris van de Koning in Gelderland en andere bijzondere gelegenheden aangeboden op het Provinciehuis. 

nieuwbouw pauwenverblijf staverden