Bouw 240 appartementen met meer groen bij en op de Rabobank-locatie dichterbij

Door Harry Schipper – Pas als de gemeenteraad een nieuwe omgevingsvergunning verleent kunnen ook de plannen doorgang vinden voor de bouw van 88 van de in totaal 240 geplande appartementen op het nu braakliggende terrein in de hoek van de Verkeersweg-Hoofdweg in Harderwijk.

Zowel deze omgevingsvergunning als een definitieve verklaring van geen bedenkingen tegen de bouwplannen worden nu de komende zes weken ter inzage gelegd

Aanvankelijk leek een nieuwe verklaring van geen bedenkingen niet nodig, omdat het college volgens het huidige bestemmingsplan zelf een wijzigingsplan mag vaststellen dat op die plek in het Dichterskwartier woningen gebouwd mogen worden. Daarin was wel de voorwaarde opgenomen, dat er niet meer dan tweehonderd appartementen gebouwd zouden worden. In de plannen komt het aantal appartementen echter uit op in totaal 240.

Veertig meer dus. Daarom kan de gemeente geen omgevingsvergunning verlenen zonder dat eerst de raad hiermee instemt. De kans dat dit gebeurt is groot: de lange wachtlijst voor huurwoningen laat zien dat er in Harderwijk een schreeuwend tekort is aan dit type woningen.

Eerder al had de raad een conceptverklaring van geen bedenkingen ter inzage laten leggen. Daartegen werden toen geen zienswijzen ingebracht. Als er geen beroep wordt ingesteld tegen de omgevingsvergunning, wordt deze na afloop van de beroepstermijn onherroepelijk.

Omdat er in de commissievergadering Ruimte afgelopen zomer opmerkingen over werden gemaakt, werkt projectontwikkelaar Veldboom Vastgoed BV nog aan een plan om in elk geval het zogeheten Blok A, waarin de 88 appartementen komen, een groenere uitstraling te geven. Dit gebouw staat pal op de rotonde van de Verkeersweg en Hoofdweg en springt daarom het meest in het oog. Afgesproken is dat de definitieve omgevingsvergunning pas wordt gepubliceerd nadat eerst de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit dat plan heeft goedgekeurd.

De bedoeling is dat de bouw nog dit najaar van start gaat. Eerder al zijn op het terrein allerlei gebouwen gesloopt, waaronder de voormalige locatie van Kwik-Fit en distilleerderij Hulsink. Momenteel zijn slopers nog bezig met het slopen en opruimen van de laatste resten van het voormalige Rabobank-kantoor. In totaal verrijzen er vijf woonblokken, waarvan er vier - met vijf verdiepingen –op een half verdiepte parkeerkelder komen te staan. De appartementen worden naar verwachting opgeleverd in de zomer van 2023.

Oude Rabobank Harderwijk