Bosbad Putten verduurzaamt steeds meer

Door de extreme stijging van de energieprijzen dreigt, volgens de zwembond KNZB, sluiting van ongeveer tweehonderd van de 637 openbare zwembaden in Nederland. Maar Dick Eijlander, manager van Bosbad Putten, is niet somber gestemd. "Ik hoop op een zonnige toekomst waarin we nog verder verduurzamen en zo een hoop energie kunnen opwekken."

Door het plaatsen van een hoog temperatuur warmtepomp, in 2020, is Bosbad Putten al vrijwel gasloos

Deze pomp is volledig elektrisch waardoor de stijging van de gasprijs geen directe invloed meer heeft op het zwembad en de CO2 uitstoot is fors gereduceerd. "Onze CV-ketel staat nu voor het grootste deel van het jaar stil. Deze wordt alleen nog ingezet om 's nachts de douches door te spoelen in verband met legionella", legt Eijlander uit. "De warmtepomp staat aan door middel van elektriciteit. Wat betekent dat de stijgende elektraprijzen wel van invloed op ons zijn. Voorheen betaalden we een dubbeltje voor een kilowatt uur stroom en nu 40 cent. We verbruiken zo'n 2.5 miljoen kilowatt uur en deze energie moeten we wel inkopen."
 
Eijlander vervolgt: "Maar we blijven altijd nadenken hoe we nog verder kunnen verduurzamen. Zo gaan we volgende maand beginnen met het plaatsen van zonnepanelen op ons dak. We kunnen zeshonderd vierkante meter aan zonnepanelen kwijt op het dak van het 25 meter bad. Helaas wekken deze panelen niet voldoende op om het hele bad te verwarmen. Dus we onderzoeken constant waar we nog meer kunnen verduurzamen. Zo overwegen we bijvoorbeeld ook om het al wat oudere zwembad opnieuw te isoleren. Daardoor zullen we minder aan warmte verliezen."
 
"We willen een zo goed en zo duurzaam mogelijk Bosbad neerzetten, die de toekomst aan kan. De ontwikkelingen gaan heel hard in de energiewereld. Wie is er niet mee bezig. Ik verwacht dat de overheid en technici gauw met andere bronnen van energie zullen komen. Wij blijven de markt in ieder geval nauwlettend volgen, om zo ons bad zo goed mogelijk te kunnen exploiteren. Wat we zeker niet zullen doen is de watertemperatuur verlagen. Dat voelt voor onze gasten niet comfortabel en wij willen, binnen de financiële mogelijkheden, wel een goede kwaliteit blijven leveren aan onze gasten. En dat kunnen we gelukkig nog steeds. We bieden een warm en comfortabel zwembad. Dat kunnen we waarmaken door de innovaties die we al hebben gepleegd. We hebben een vooruitstrevend bestuur en managementteam en we blijven kijken naar de toekomst. Van bestuur tot personeel tot management. ledereen denkt mee.”

Dick Eilander Bosbad Putten
(Dick Eijlander Bosbad Putten)

Subtropisch Bosbad Putten

Adresgegevens

Zuiderveldweg 6
3881 LJ Putten

Telefoon

T. 0341-351288

Meer info