Bomen in Vondellaan gaan om

Door Harry Schipper – De gemeente gaat zeker tien bomen in de Vondellaan omzagen.

Het gaat om drie esdoorns en zeven sierperenbomen, die volgens deskundigen in een slechte conditie verkeren, doordat hun groeiplek niet voldoet aan de eisen die de gemeente hier tegenwoordig aan stelt

Tot het omhalen van de bomen is besloten, omdat er voor de buurt groot onderhoud staat gepland. Bij het inplannen van de werkzaamheden is meteen gekeken naar de conditie van de bomen en hun toekomstverwachting.

De groeiplek voor de sierperenbomen is onvoldoende, waardoor de bomen niet alleen in slechte conditie verkeren, maar ook nog eens onveilige situaties opleveren. Dat komt doordat de boomwortels stoeptegels en andere verharding omhoog drukken.

Ook de drie esdoorns in het gazon staan eigenlijk te dicht op de verharding, waardoor de bomen niet duurzaam in stand kunnen worden gehouden. Ook deze drie bomen verkeren in een slechte conditie.

B en W, die hun eigen organisatie een kapvergunning hebben verleend, vinden wel dat ‘voor een gezonde stad bomen zeer belangrijk zijn’. Daarom heeft de gemeente zichzelf een herplantingsplicht opgelegd. Ze willen jongere, kleinere bomen terugplaatsen op die plekken, waar ze voor deze nieuwe bomen ook een juiste groeiplaats kunnen maken. Aan de Vondellaan is gelukkig nog genoeg plek voor het terug planten van bomen.