Bokkingrace geslaagde start van Aaltjesdagen 2016 (video)

Op vrijdagmorgen 10 juni verzamelden honderden enthousiaste zeilers zich aan de Havendam voor de afvaart van de bokkingrace, de start van de Visserijdagen en Aaltjesdagen in Harderwijk.                          

De omstandigheden waren uitstekend, een zonnetje, blauwe lucht en een heerlijke temperatuur, al mocht de wind iets straffer zijn voor een zeilwedstrijd.

Na de briefing voor de schippers en het officiële fotomoment werden de trossen losgegooid en zochten een klein veertig botters en aken het ruime sop, voor de lunch aan boord en de start van de wedstrijd.
 


De bokkingrace is afgeleid van de voormalige strijd om de HAV-wimpel, de prijs voor de snelste visser die met een volle vracht ansjovis de haven binnen voer en daarna de wimpel van 'Harderwijk Als Visserijstad' voor dat jaar mocht voeren. Ansjovis is er niet meer en vandaar dat deze lading is vervangen door een tasje gerookte bokking (Harderwiekers) die in de haven van Zeewolde opgehaald mocht worden. Na het startschot om 12.30 ontstond een koortsachtige activiteit aan boord van de schepen, ankers werden gelicht, zeilen gehesen en er werd collectief koers gezet naar de boei aan de noordkant van het Wolderwijd, waarna het eilandje gerond moest worden en richting Zeewolde werd gevaren. Onder gezang van de Aalzangers en veel publiek dat zich op de dijk had verzameld koersten de schepen op de nieuwe stad in Zuidelijk Flevoland aan. Hoewel de wind zwak was trok die in de loop van de middag iets aan, zodat er toch nog een beetje gezeild kon worden.

Veertig botters en aken, met aan boord medewerkers en relaties van veertig bedrijven die volop genoten van het mooie weer en de uitgebreide lunch. Uiteraard waren veel ondernemingen uit Harderwijk vertegenwoordigd, maar ook bedrijven uit de omgeving. Voor allen aanwezigen gold dat ze genoten van het mooie weer en het sportieve evenement, een prachtige gelegenheid om te netwerken en eens bij te praten.
Rond 16.00 kwamen de eerste schepen de haven van Harderwijk weer binnenvaren, en na afloop bleken de Lemster aak 47 (Staal Bankiers) en de botter HK 10 (Fa, Kamphorst) de snelste schepen te zijn. Zij ontvingen dus beiden de HAV wimpel uit handen van Fred Zoer, voorzitter van de Botterstichting en Stichting Visserijdagen. Marcel Geerlings van Staalbankiers, één van de winnaars, verklaarde erg genoten te hebben van de mooie dag op het water, evenals zijn gasten, de relaties van Staalbankiers. Niet alleen de mooie omgeving sprak hen erg aan, maar ook het varen op een nostalgisch schip dat ooit de Zuiderzee nog had bevaren.

Terug in Harderwijk was er natuurlijk een borrel en wachtte een uitgebreide barbecue bij de nieuwe Vischafslag. Het bleef nog heel lang erg gezellig in dat hoekje van Harderwijk. De bokkingrace is een geslaagde start van Aaltjesdagen 2016.   

Herdenking verdronken vissers op het Bargje

Meer ingetogen, en vooral ook voor oorspronkelijke Harderwijkers was zaterdagmorgen de herdenking van verdronken vissers bij het Bargje en het monument Vissersvrouwtje aan de Havendam. Met respect werd hier stilgestaan bij de zwarte kant van de visserij en het risico dat       de vissers dagelijks liepen om niet terug te keren. Niet alleen storm maar ook ongevallen waren de oorzaak van het overlijden van verschillende vissers. Het is mooi dat hier, ook nu nog, met een bloem-  en kranslegging bij wordt stilgestaan.

Palingroken bij de Vischafslag

Zaterdagmiddag 11 juni ging onder goede omstandigheden de wedstrijd 'palingroken' bij de Vischafslag van start. Dertien amateurs hadden zich ingeschreven voor het roken van paling, makreel, zalm en forel en hier en daar spare-ribs en kipfilet. Willem Postma en Dik Reuvers deelden een kraam en waren druk bezig om hun waren zo goed als mogelijk te roken. 'Ik doe dit al jaren',  zegt Dik Reuvers die als Harderwijker groot is geworden met de kunst van het roken. We doen dit vooral 'lokaal' in Harderwijk of omgeving en 'een wedstrijdelement maakt het extra spannend', vertelt  Dik tussen de bedrijven door. Klanten verdringen zich intussen rond de kraam en proeven de paling waar het warme vet  nog van afdruipt.

Voor de wedstrijd leveren alle rokers twee palingen in, die door een deskundige jury worden beoordeeld. Anne Mons, Jan Wormsbecher en Peter Ritsjouw hebben allen hun sporen verdiend in deze sector en bekijken eerst zorgvuldig welke aal de mooiste kleur heeft en het best is gerookt.Dat beoordelen ze bijvoorbeeld aan de vinnen die niet verbrand mogen zijn. Is de eerste selectie gemaakt, dan worden de mooiste alen aan stukjes gesneden en geproefd.  Smaak is natuurlijk subjectief maar er wordt gekeken naar de mate van 'gaarheid',  het zoutgehalte en de stevigheid van het visvlees. De kwaliteit is over het algemeen goed, dus wordt het een moeilijke keuze voor de jury, die wikt en weegt. Jan Wormsbecher heeft de aal geleverd en beaamt dat zowel de vangsten als de kwaliteit van de paling op dit moment goed zijn. 'Ondanks alle sombere berichten zijn we in een opgaande lijn en wordt er goed gevangen',  zegt Jan, die met zijn HK 173 op het IJsselmeer vist. 

Na een zorgvuldige beoordeling komt de jury tot een afgewogen oordeel . Willem Postma wint de 1ste prijs, Carlos de 2de prijs en Dik Reuvers de 3de prijs. De publieksprijs is voor Roelof Schouten omdat hij de mooiste 'ambachtelijk' outfit heeft. Niet alleen wordt het oude ambacht van palingroken met deze wedstrijd  op 'niveau' gehouden, ook maken honderden passanten kennis met gerookte vis- en vleesproducten. Een conserveringswijze  is oud is, maar nog steeds in trek en actueel. Roken maakt niet alleen dat producten langer bewaard kunnen blijven ,maar geeft ook een specifieke smaak en uitstraling aan het product!

Bezoek Vischafslag

Ondertussen bekijken honderden mensen de nieuwe 'oude Vischafslag'  drinken er een kopje koffie en kijken er eens even rond. De meningen zijn positief. Het hoekje aan de haven met de molen, het bruggetje, Veluvia en de oude scheepshelling heeft een mooie nostalgische uitstraling gekregen en de Vischafslag vormt een mooie plek, tussen ander cultureel historische erfgoed. Het moet nog wel een beetje gaan leven, maar de plek is fantastisch, evenals de uitvoering van het gebouw en de naastgelegen botterloods.

Visserijdagen De Visserijdag en de Aaltjesdag2016 zijn afgesloten met een goed gevoel, mede dank zijn dankzij de inzet van de tientallen vrijwilligers , het mooie weer en de duizenden bezoekers die goedgemutst de locaties bezochten of die een toch tocht met een authentieke botter over het Wolderwijd hebben gemaakt. De organisatie was voortreffelijk, het weer fantastisch en het publiek geweldig!

Theo Bakker (Botterstichting  Harderwijk)