Bokkingrace 2019 losgebarsten

Door Harry Schipper - De Harderwijkse ‘Bokkingrace’ is zojuist losgebarsten. Zo’n 170 opvarenden, verdeeld over maar liefst 21 botters, pluten aken en andere – veelal historische - vissersboten doen mee aan de jaarlijkse race. Ditmaal bij een stevige zuidwesterwind met zeker kracht 3.

Andere jaren is de Bokkingrace altijd tijdens de Aaltjesdagen, maar verder gaat de vijftiende editie van deze race zoals altijd vanaf het eiland bij de Biezenburcht naar de haven van Zeewolde.

Daar moeten de deelnemers een mandje gerookte bokking oppikken, waarna dwars over het Wolderwijd de race vervolgd wordt tot de(denkbeeldige) finishlijn vlak voor de kust van Harderwijk.

Goede kanshebber is dit jaar verzekeraar Nationale Nederlanden, die met maar liefst vier schepen meedoet aan de Bokkingrace. Maar ook andere bedrijven met hun personeel en zakenrelaties als opvarenden en elk schip met een ervaren bemanning  gaan voor de overwinning. De schepen komen uit tal van voormalige Zuiderzeesteden als Elburg, Kampen, Spakenburg. Ook de drie Harderwijkse botters doen natuurlijk mee.

Vischafslag Harderwijk en Heerlijk Harderwijk organiseren de 15e editie van de Bokkingrace. De opbrengst van de race gaat naar de Harderwijkse Botterstichting, die met het geld haar historische vloot varend wil houden. Alle opvarende worden na afloop voorzien van een maaltijd.