Boerenstrandje in Hierden

Door Lex Schuijl - Volgens Gemeentebelang ligt  het ‘Boerenstrandje’ in de Mheenlanden in Hierden er nu al jaren verwaarloosd bij en moet het nodig worden opgeknapt.

Historisch

Het boerenstrandje ligt er al jaren en in de zomermaanden was het vroeger een favoriete plek voor de Hierdense bevolking om wat verkoeling te zoeken. Veel Hierdense kinderen hebben hier ook leren zwemmen. Het is tevens een plek waar oud Hierdenaren in hun jongere jaren leuke herinneringen aan hebben overgehouden omdat ze op dit strandje hun geliefde hebben leren kennen.  

Opknappen

Gemeentebelang vindt dat het boerenstrandje en de weg er naar toe zo snel mogelijk moet worden opgeknapt en komt binnenkort met een motie. Fractievoorzitter Bert Holleman over deze stap: ”Ik heb het nog niet eens over de toegangsweg naar het boerenstrandje die ook in een zeer slechte staat verkeert. Wij hebben het convenant na wat speurwerk gevonden en streven naar de uitvoering hiervan.

Benieuwd zijn we ook waarom het college in al die jaren geen uitvoering heeft gegeven aan de inspanningsverplichting, die de overeenkomst oplegt. Is dit overigens wel met Natuurmonumenten en Belangenvereniging Hierden gecommuniceerd? Op 7 april 2008 is er met die partijen namelijk een convenant ondertekend waar tot op heden weinig mee is gedaan. 

Houden aan gemaakte afspraken

Destijds is afgesproken dat het boerenstrandje in stand en toegankelijk zal worden gehouden voor het publiek voor een periode van tenminste 25 jaar. Maar in al die tijd is er bitter weinig van terecht gekomen. Als je er naar toe rijdt, moet je over een hele slechte, deels onverharde weg met daarin diepe gaten. Menigmaal raakt de bodem van de auto knarsend de grond. Wanneer mensen het boerenstrandje willen betreden, staat er een stang achter het toegangshek waardoor het hek maar op een kiertje open kan. Een trieste aanblik vormen ook de in het water staande, oude palen met prikkeldraad. Heel jammer, want er is zoveel moois van te maken. 

Herinneringen

Omdat het al zolang duurt en bijna niets is gedaan willen we dat de overeenkomst met tenminste 10 jaar wordt verlengd. Gemeentebelang wil ook duidelijkheid wanneer het boerenstrandje nu daadwerkelijk wordt opgeknapt inclusief de toegangsweg met daarbij voldoende parkeergelegenheid.”

Holleman is verder zeer benieuwd naar oude verhalen die mensen hebben meegemaakt op het boerenstrandje. Deze kunnen ze mailen naar b.holleman@harderwijk.nl

Boerenstrandje in Hierden
Holleman op het boerenstrandje met het convenant in zijn handen. Foto: Lex Schuijl