Boerenstrandje als het Saint Tropez van Hierden

Door Petronella van het Goor - Veel oudere Hierdenaren hebben er leren zwemmen, romances zijn er begonnen en jarenlang bracht de dauwtraptocht op Hemelvaartsdag ook de jongere generaties Hierdenaren er naar toe. 

Het Boerenstrandje in Hierden. Ooit gemakkelijk te bereiken, maar nu in staat van vergane glorie, met een toegangsweg die eigenlijk niet een weg genoemd mag worden. Hobbels en kuilen, overwoekerd door wild gras en onkruid. Maar daar gaat binnenkort verandering in komen.

Voor de SGP was de staat van de toegangsweg reden om tijdens de behandeling van de Kadernota in de gemeenteraad, afgelopen donderdagavond 18 juli, een motie in te dienen. “Harderwijk heeft een mooie boulevard richting het Strandeiland, het Saint Tropez van de Veluwe genoemd. Hierden heeft een eigen Saint Tropez, veel schoner nog zelfs, het Boerenstrandje.

De toegangsweg naar dat strandje hoeft niet zo mooi te worden als de Harderwijker boulevard, maar wel op z’n minst geschikt voor mensen met een functiebeperking. In de huidige staat is het Boerenstrandje voor hen nu niet bereikbaar. Dat terwijl in het convenant dat de gemeente Harderwijk heeft gesloten met Natuurmonumenten en andere belanghebbenden is opgenomen dat het Boerenstrandje goed bereikbaar moet bijven”, aldus Van Panhuis. De motie werd mede ingediend door het CDA, Harderwijk Anders, de PvdA, Gemeentebelang, ChristenUnie en de VVD en was dus bij voorbaat al aangenomen.

De herbestrating van de toegangsweg, vanaf de grens van de Mheenlanden tot aan het Boerenstrandje met hergebruik van de oude historische klinkers, is begroot op 90.000 euro. Wethouder Jeroen de Jong omarmde de motie en gaf aan die te willen uitvoeren. De wethouder gaat daarvoor in overleg met Natuurmonumenten om te zien of zij bereid zijn mee te financieren. De gemeente zal veruit het grootste deel en eventueel alle kosten betalen en staat daarmee garant voor de uitvoering. “We willen graag dat het Boerenstrandje weer toegankelijk wordt voor de lokale bevolking, als rustgebied. Het is niet de bedoeling dat het er straks vol staat met campers voor dagrecreatie”, aldus Van Panhuis. Hij is blij dat de motie die veel voorbereiding vergde, unaniem is aangenomen. “Als kleine fractie kun je in goed overleg met de andere partijen veel bereiken.”

De herbestrating naar het Boerenstrandje wordt waarschijnlijk in de loop van 2020 al uitgevoerd, omdat het voor de eerste jaarschrijf  van de Kadernota wordt begroot.