BISONdere voorjaarsexcursies naar de wisenten op de Veluwe

Stichting Wisent op de Veluwe organiseert dit voorjaar wandel- en fietsexcursies naar de wisenten op de Veluwe. Deelnemers van de excursies gaan op zoek naar de wisenten. 

Oog in oog staan met een wisent is een indrukwekkende ervaring. Het gaat namelijk om het grootste zoogdier van Europa.

De bizons kunnen tot 900 kilo zwaar en bijna twee meter hoog worden. In de winter krijgen de dieren bovendien lange, ruige vacht en een ‘baard’.
 
‘Ontmoeting om nooit te vergeten’
 ,,Zo’n ontmoeting vergeet je niet snel”, weet Jan Wolleswinkel, voorzitter van Stichting Wisent op de Veluwe, uit ervaring. ,,Bovendien leven in het gebied ook herten, zwijnen, dassen en andere wilde dieren. Tijdens een excursie kun je dus allerlei wild spotten en dat maakt het een bijzondere wildernisbeleving. Dichter bij de natuur kun je niet komen.”
 
Fietsexcursies en wandelexcursies

In totaal zijn er twee verschillende excursies door het leefgebied van de wisent, dat bestaat uit zandverstuivingen, bos en heide. Deelnemers kunnen kiezen uit een fiets- en een wandelexcursie.
 
Bedreigde gigant is op de weg terug
Dat de wisenten weer te zien zijn op de Veluwe, is bijzonder. Het dier werd in de vorige eeuw met uitsterven bedreigd en kwam zelfs niet meer in het wild voor. Dankzij een intensief fokprogramma is de bizon nu weer op de weg terug. De Veluwe heeft sinds dit jaar een eigen kudde. In 2016 werd het eerste wisentkalfje geboren. 
 
Aanmelden en kosten
De wisentexcursies zijn te boeken via www.wisentopdeveluwe.nl/reserveren. Daar vind je ook alle vertrektijden. Per excursie is plaats voor maximaal 15 personen. De excursies vertrekken vanuit Kootwijk, duren ongeveer drie à vier uur en worden gegeven door een ervaren natuurgids van IVN. Kosten per deelnemer bedragen 12,50 euro.

Wees er snel bij, want vol is vol.