Bijna groen licht voor 40-ste editie Halve Marathon Harderwijk mét bedrijvenloop en kidsrun

Door Harry Schipper – Ondanks de torenhoge besmettingscijfers staan de seinen voor de buitensport sinds dit weekend op groen. De organisatie is er al klaar voor en staat te popelen. Het wachten is op het laatste groene licht.

Als ‘hopelijk binnenkort’ de coronamaatregelen verder worden versoepeld, kan de gemeente de zo gedroomde evenementenvergunning afgeven en kan zaterdag 12 maart 2022 eindelijk de 40-ste editie plaatsvinden van de Broekhuis Halve Marathon Harderwijk, met een 1-kilometer kidsrun, de 5 en de 10 kilometer én de bedrijvenloop

Binnen de Harderwijkse atletiekvereniging Athlos kriebelt het al een tijdje en werd er natuurlijk al individueel getraind om mee te kunnen lopen aan het grootste hardloopevenement uit de regio. Sinds dit weekend mag er van de regering ook weer in groepsverband buiten gesport en getraind worden. Dus ook de leden van de commissie Broekhuis Halve Marathon Harderwijk, die vanuit Athlos het festijn op 12 maart organiseren en in goede banen leiden.

Een van die commissieleden is Ewout Middelburg. De 48-jarige Harderwijker houdt zich binnen de zeven man sterke commissie speciaal bezig met de bedrijvenloop. “Ik doe dat al vanaf 2017. Heel leuk, vooral ook voor de deelnemende teams”, weet hij. “Het is vooral leuk om te zien hoe collega’s samen zo’n sportieve uitdaging aan gaan. Maar ook voor het bedrijf zelf is het natuurlijk geweldig, want behalve dat de naam en het logo van het bedrijf op de website en op social media verschijnen, is het natuurlijk geweldig om samen een doel te hebben, waar je werknemers ook nog eens vitaler, fitter en gezonder van worden”.

Van de deelnemers van elk bedrijventeam, dat uit drie, vier of vijf mannen of vrouwen mag bestaan, wordt wel verwacht dat ze zich voorbereiden op de vijf of de tien kilometer waarvoor ze zich kunnen inschrijven. “Ik zou dat in elk geval wel adviseren”, stelt Ewout. “Wie nog niet eerder heeft hardgelopen, kan als op internet gemakkelijk trainingsschema’s voor beginners vinden. Daarvan leer je hoe je een training kunt opbouwen”. Hij vertelt dat hij een jaar of tien geleden zelf serieus begon aan de hardloopsport. “Ik kwam uit de voetbalsport, maar ook ik ben veel te hard begonnen. Dan loop je het risico op een blessure”.

De afgelopen twee jaar kon de Halve Marathon Harderwijk geen doorgang vinden vanwege corona. “Ja dat was wel jammer”, blikt Ewout terug. “De eerste keer in 2020 hoorden we donderdagmiddag, vlák voor de zaterdag, dat het niet door mocht gaan. Dat was wel een domper toen hoor. Er hadden zich toen voor de bedrijvenloop al dertig bedrijven en instellingen met veertig teams ingeschreven”.

Voor zaterdag 12 maart hoopt Ewout dat zich weer minstens zoveel teams inschrijven. “Dat kan nog tot uiterlijk 19 februari. Op de website halvemarathonharderwijk.nl vind je bovenin een button ‘bedrijvenloop’. Start en finish zijn bij het RSG aan de Eisenhowerlaan in ‘het Slingerbos. “We verwachten dat tegen die tijd de coronamaatregelen zo ver zijn versoepeld dat de wedstrijd gewoon door kan gaan. We mogen van de school gebruik maken van de aula en kleedruimtes, dus we hopen maar dat dat tegen die tijd dan óók weer mag”.

Commissievoorzitter is dit jaar voor het eerst Wisse van de Guchte, die de algehele leiding heeft over het evenement. ‘Van de Guchte houdt nog wel een slag om de arm: “De gemeente geeft de noodzakelijk evenementenvergunning pas af, als de coronamaatregelen van het rijk verder worden versoepeld en grote evenementen weer mogelijk worden. Er doen namelijk wel zo’n vijftienhonderd mensen aan deel, dus daar vallen wij onder. Dat is nu dus nog wel even spannend”.

Wisse van de Guchte verheugt zich vooral op de kidsrun, waarbij kinderen in verschillende leeftijdsklassen mee kunnen doen aan de 1-kilometerloop. “Ik vind het geweldig om te zien hoe deze kinderen elk een prestatie leveren. Mijn doel is dat iedereen met een glimlach over de finish komt: daar doe ik het voor. Ik vind het geweldig te zien hoe trots die kinderen, maar ook hun ouders en begeleiders, zijn als ze de wedstrijd hebben uitgelopen, maakt niet uit wat voor tijd ze hebben gelopen. Daar word ik blij van!”

De kidsrun heeft ook nog een bijzonder sponsordoel. Wisse: “We sponsoren het Harderwijkse Jeugdfonds Sport en Cultuur. Dat fonds betaalt de contributie of het lesgeld voor kinderen uit gezinnen waar te weinig geld is voor de sport of creatieve lessen die ze graag willen doen”.
 

Halve marathon Harderwijk start
(Foto halve marathon Harderwijk 2018)