Bewoners van het AZC weer veilig de weg op

Door Petra Lievense - In de herfstvakantie vindt op het AZC een grote actie plaats: de fietsen van de bewoners worden gekeurd en voorzien van werkende lampen. Op dinsdag- en donderdagmiddag komen de bewoners met de fiets naar de reparatietent, midden op het terrein. 

Eerst wordt de fiets door de vrijwilligers van VVN gekeurd. In het Nederlands, Engels of met handen-en-voeten taal worden vragen gesteld of de lamp werkt, de bel het doet en waar ze een reflector kunnen kopen

Met de controlekaart in de hand lopen ze daarna naar het team van de technische hulpen. Samen met deze technische hulp proberen de bewoners de mankementen te verhelpen. Afgelopen dinsdag zijn bijvoorbeeld al honderd voorlampjes, achterlampjes en bellen gemonteerd. Daarnaast zijn de lege batterijen vervangen door volle en er zijn zelfs fietslampen gerepareerd. Voor de grotere reparaties kunnen de bewoners later op de fietsenwerkplaats terecht. Welkom Vluchtelingen Harderwijk heeft de materialen beschikbaar gesteld.

De wethouder van Verkeer, Wilco Mazier, heeft een kijkje genomen bij deze keuring. Maar al snel jeuken zijn handen en keurt en repareert hij de fietsen. “wat een mooi initiatief is dit, ik kom graag volgend jaar terug!”

Het mooie van deze actie is enerzijds dat de fietsen zichtbaarder en veiliger worden. De bewoners kunnen weer veilig over straat. Anderzijds, de reparaties worden vooral uitgevoerd door de bewoners zelf. En hoe! Deze vakkundige en enthousiaste mensen helpen het hele jaar in de fietsenwerkplaats op het AZC. Door hun inzet kunnen de bewoners elke dag hulp krijgen.

Fietsenkeuring AZC Harderwijk
Bijschrift: Zit het zadel goed vast en is het op jouw hoogte afgesteld? Wethouder Mazier keurt de fietsen op het AZC  (Foto P. Lievense)