Bewoners Sonnevanck: Verlaag snelheid op Leuvenumseweg van 80 naar 60 km/per uur

Door Harry Schipper – Bewoners van de buurt Sonnevanck willen dat de maximumsnelheid op de Leuvenumseweg tussen de Ceintuurbaan en Sonnevancklaan wordt verlaagd van 80 naar 60 km per uur.

Op die manier vermindert in hun ogen zowel de verkeersonveiligheid als de geluidsoverlast die ze ervaren van het langsrazende verkeer op dit deel van de N302.

Metingen hebben uitgewezen dat er per etmaal gemiddeld maar liefst 1200 automobilisten de maximumsnelheid aan hun laars lappen en harder rijden van de toegestane 80 km per uur. Dat vertelde Sonnevanck-bewoonster Carla Venema gisteravond aan de leden van de commissie ruimte. Daar hield ze een pleidooi om als gemeente met de provincie in gesprek te gaan over het verkeersveiliger maken van de N302, waarvan de provincie de wegbeheerder is.

Venema maakt deel uit van een bewonerscommissie die ook al zelf bij de provincie aan de bel heeft getrokken om de weg tegelijk met het onderhoud veiliger te maken. Aanleiding vormden diverse verkeersongevallen die in september en oktober plaatsvonden op het deel tussen Sonnevanck en de Ceintuurbaan. Eén ervan was ter hoogte van de Koeweg, waar veel recreatieve fietsers de drukke weg oversteken. De provincie liet daarop half oktober weten dat het nog minstens tien jaar gaat duren voordat er daar groot onderhoudswerkzaamheden beginnen. “We moeten dus tot 2030 wachten, voordat de provincie iets aan de weg gaat doen. Dat is niet acceptabel”, stelde Venema.

Ze besefte dat het voor de gemeente geen gemakkelijk proces is om de onveiligheid en geluidsoverlast van de weg aan te pakken, omdat niet de gemeente daarvan de wegbeheerder is, maar de provincie. Een in haar ogen doelmatige manier om zowel de veiligheid als het verkeerslawaai alvast aan te pakken is het verlagen van de snelheid naar 60 km per uur. Volgens haar moet dat mogelijk zijn, omdat er op het traject twee wildwissels zijn, waar ook al tweemaal daags een adviessnelheid geldt van 50 km per uur. Ter hoogte van het Van der Valk-hotel geldt die lagere snelheid ook al.

Leuvenumseweg Harderwijk trimbaan