Betalen voor recreatie Veluwse natuur?

De VVD Harderwijk-Hierden maakt zich zorgen om de plannen die er liggen met betrekking tot de ons omringende natuur en heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college.  

Er is veel gaande met betrekking tot de natuur in en om Harderwijk en Hierden. Het gaat dan zowel om de zonering van recreatiegebieden, zoals besproken in de commissie Beleid Algemeen van 9 maart, als om de kosten van het onderhoud voor de Veluwse natuur

Gebiedseigenaren pleiten voor een eerlijker verdeling van de kosten voor het onderhoud en de voorzieningen in de natuur. Gevolg hiervan zou in de visie van de gebiedseigenaren kunnen zijn dat bezoekers parkeergeld gaan betalen of kosten in rekening gebracht krijgen voor het gebruik van bijvoorbeeld mountainbike- of ruiterpaden. De VVD Harderwijk-Hierden, evenals omliggende lokale VVD fracties, zijn geschrokken van deze voorstellen.
 
‘We willen gastvrij zijn en blijven voor toeristen, en zeker ook onze inwoners op een laagdrempelige manier laten genieten van hun ‘achtertuin’. Een situatie van betalen voor natuurrecreatie baart ons zorgen. Van een situatie waarin een natuurgebied attractiepark-achtige kenmerken krijgt, moeten we wat de VVD betreft verre blijven’.

Daarom vraagt Noha Lammerts van Bueren namens de fractie aan het college of zij deze zorgen delen en wat de visie op deze plannen is. Daarnaast wil de fractie weten hoe de financiering van de natuurgebieden momenteel in elkaar zit. En op welke manier omwonenden, ondernemers en de gemeenteraad betrokken worden bij de genoemde plannen.

Schriftelijke vragen B&W

  1. Deelt het College de mening van de VVD dat betalen voor natuurrecreatie niet past bij het open karakter van de natuurgebieden in de nabije omgeving van Harderwijk en Hierden? En zo ja, deelt het College de opvatting dat wanneer het betalen voor natuurrecreatie wordt ingevoerd dit een nadelig effect kan hebben op de aantrekkelijkheid van Harderwijk en Hierden voor toeristen?
  2. Is het college het met de VVD eens dat het heffen van ‘entree’ voor paden niet alleen een nadelig effect kan hebben op het toerisme, maar ook een  verkeerd signaal afgeeft naar inwoners van Harderwijk en Hierden die in hun vrije tijd graag gebruik willen maken van de recreatieve mogelijkheden die onze natuur te bieden heeft?  
  3. Hoe worden de kosten voor onderhoud en natuur op dit moment gefinancierd?
  4. Wat is de visie van het college op het verleggen van kosten naar ondernemers, gemeenten en/of bezoekers? Vindt het College dit net als de VVD een onwenselijke ontwikkeling?
  5. Op welke manier zijn de genoemde voornemens van gebiedsbeheerders beïnvloedbaar door gemeenten of provincie? Op welke wijze kan de gemeenteraad hier haar invloed op uitoefenen, en hoe wordt de gemeenteraad van Harderwijk in dit proces meegenomen?
  6. Sinds wanneer is het college op de hoogte van de genoemde plannen en zijn deze reeds besproken met de diverse belanghebbenden? Zo ja met welke en wat is hun visie hierop? Wat gaat het college doen met de ontvangen wensen en bedenken die door belanghebbenden zijn meegegeven? 
 
Wij zien uw beantwoording graag tegemoet.
 
Met vriendelijke groet,
 
 
Namens de fractie van de VVD Harderwijk-Hierden,
Noha Lammerts van Bueren