Beoogd wethouder Reckman ligt onder spervuur oppositie

Door Harry Schipper – Maarten Reckman, één van de nieuwe (beoogde) wethouders van de grootste lokale partij Harderwijk Anders ligt drie dagen voor zijn officiële benoeming al onder vuur.

Oppositiepartijen VVD, PvdA en Gemeentebelangen vinden het niet integer dat Reckman de portefeuille ‘Sociaal domein’ wil beheren, nadat zijn onderneming in 2013 failliet ging na een debacle met het door hem bedachte (en door de gemeente gesubsidieerde) project ‘Het Idee’ om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen

Volgens de fractievoorzitters Menno Doppenberg (VVD), Wilco Bos (PvdA) en Mark de Lange (Gemeentebelang) slaat Reckman hiermee de aanbeveling van het gerenommeerde onderzoeksbureau Berenschot in de wind om geen portefeuille te bekleden binnen het domein ‘werk & inkomen’. 

Dat werd maandagavond duidelijk na de presentatie van het kersverse coalitieakkoord ‘Samen bouwen aan de toekomst’. Aansluitend vond een openbare hoorzitting plaats over de benoeming van de wethouders. Zo’n hoorzitting over de wethouders-benoemingen was de allereerste in de geschiedenis van Harderwijk en misschien ook wel in Nederland. Voorheen werden de ‘geloofsbrieven’ van de beoogde wethouders, waarin gekeken wordt of ze wel betrouwbaar en integer zijn en er geen sprake is van belangenverstrengeling, altijd achter gesloten deuren onderzocht.

De nieuwe coalitiepartijen Harderwijk Anders, ChristenUnie, CDA en D66 willen af van die oude gesloten bestuurscultuur en zoveel als mogelijk open en transparant opereren. Dat resulteerde in een unieke hoorzitting waarin de vijf beoogde wethouders zichzelf  presenteerden en waarin raadsleden hen vragen mochten stellen.

Maar waar de fractievoorzitters van de coalitiepartijen Harderwijk strooiden met felicitaties aan de wethouders-kandidaten, namen de voorzitters van de raadsfracties van VVD, PvdA en Gemeentebelang de unieke gelegenheid te baat om kritische vragen te stellen over de risicoanalyses die Berenschot had opgesteld over vooral de integriteit van de kandidaten.

Beoogd wethouder Edwin Enklaar van Harderwijk Anders, die ‘wonen en ruimtelijke ontwikkeling’ in zijn portefeuille krijgt, zag de bui al hangen en biechtte meteen op dat hij tijdens zijn raadslidmaatschap bij zijn woning een strook gemeentelijk groen had aangekocht. Daarvoor had hij, raadslid zijnde, eerst toestemming moeten vragen aan de provincie. “Dat wist ik gewoon niet”, vertelde hij.

Marcel Companjen (ChristenUnie), de enige wethouder uit het huidige college van B en W, werd aan de tand gevoeld over zijn zus, die directeur is van een bedrijf dat kinderopvanglocatie regelt. Omdat dit bedrijf ook actief is in Harderwijk vroegen Menno Doppenberg en Wilco Bos zich af of dat ‘de beeldvorming niet de verkeerde kant op duwt’. Companjen, die ‘onderwijs, jeugd en sport’ in zijn portefeuille krijgt, verzekerde echter dat zijn zus niet betrokken is bij kwesties over de Harderwijkse opvanglocaties. Hij voegde eraan toe dat er ook de afgelopen periode nooit een onvertogen woord over is gezegd. Hij helderde meteen ook op waarom hij nog steeds actief is in de rechtspraak, zijn oude vakgebied. Als ‘beklagrechter’ en als lid van een commissie van toezicht, waarvoor hij in totaal zo’n acht keer per jaar deelneemt. “Ik wil gewoon graag feeling houden met het rechtswerk”, verklaarde hij.

Kandidaat-wethouder Wilco Mazier (CDA), die financiën in zijn portefeuille krijgt, moest uitleg geven over Harderwijkse panden die zijn familieleden bezitten. Ook in zijn bestuursfunctie bij de Stichting Vrienden van de Grote Kerk zagen Bos en De Lange een potentieel gevaar voor belangenverstrengeling. De vriendenstichting had, aangevuurd door Mazier, enkele jaren terug een gemeentelijke subsidie van acht ton binnengesleept. Mazier beloofde om, voordat er weer een nieuwe subsidieaanvraag zou worden gedaan, zijn taken als bestuurslid te beëindigen. 

De onderzoekers van Berenschot adviseerden wethouderskandidaat Martijn Pijnenburg (D66) om de eerste paar jaar als wethouder geen contact te hebben met de oudheidkundige vereniging Herderewich. Pijnenburg was als historicus lang betrokken bij de koers van de vereniging, die hij daarom misschien zou willen voortrekken.

Maarten Reckman kreeg het zichtbaar warm toen Doppenberg, De Lange en Bos hem erop aanspraken dat hij adviezen van Berenschot terzijde had gelegd. “U wordt ontraden om het Sociaal Domein te doen. U neemt daarmee het risico dat u de beeldvorming van het college negatief beïnvloed. Waarom dan toch vasthouden aan die portefeuille?”, vroeg Doppenberg.

Reckman vond niet dat zijn integriteit in het geding was. “Ik heb mijn zakelijke relatie met de gemeente in 2015 beëindigd”, aldus Reckman. Hij vertelde over zijn project ‘Het Idee’, dat uiteindelijk failliet ging toen hij vanuit de toenmalige Sociale Dienst Veluwerand (SDV) onvoldoende goede deelnemers kreeg doorverwezen naar zijn bedrijfsschool. Doppenberg wond zich daarover op: “De SDV maakt nu deel uit van Meerinzicht. U legt daar de verantwoordelijkheid neer voor uw faillissement. Dat is nogal wat”.

“Ik zie het probleem niet”, antwoordde Reckman. “De Sociale Dienst Veluwerand is al een tijd geleden opgeheven. De taken worden nu uitgevoerd door Meerinzicht. De Sociale Dienst had ook weinig te maken met het project dat gericht was op participatie”. Reckman benadrukte ook dat thema’s ‘werk en inkomen’ geen deel uitmaken van het Sociaal Domein, maar zijn ondergebracht in de portefeuille van Marcel Companjen. Reckman kreeg ook vragen over zijn bedrijf De Werkconnectie BV dat mensen re-integreert naar arbeid. En naar een project waarbij de partner van Reckman zeer regelmatig contact heeft met het Harderwijkse Morgen College. Reckman had al aan Berenschot laten weten dat zijn partner geen nieuwe cliënten uit Harderwijk meer aanneemt. “Er lopen bij ons nu nog twee patiënten uit Harderwijk en eentje uit Ermelo”, zei hij erbij. Berenschot ziet het contact van zijn partner bij het Morgen College ‘als een zakelijk belang bij de relatie met deze school vanuit de privésituatie van Reckman’ en adviseert daarom om vanuit zijn functie als wethouder geen contacten te onderhouden met het Morgen College en ook om niet deel te nemen aan besluitvorming over deze school.

Reckman liet ook weten dat zijn partner geen bestuurslid meer is van de stichting die de wijkcentra De Roef en De Kiekmure beheert en waarvan voorzitter Hans Alfons toevallig ook voorzitter is van zijn partij Harderwijk Anders. Reckman heeft wel de wijkcentra in zijn portefeuille toebedeeld gekregen.

Wethouder Gemeente Harderwijk 2022
(Maarten Reckman tweede van links)